Ingrediente:
- 2 oua intregi,
- 3 galbenusuri,
- 30 g unt,
- 150 ml smintina,
- 30-40 ml rom,
- un virf de lingurita sare fina,
- faina.
Mod de preparare:
Se pun toate ingredientele intr-un castron, amestecindu-le bine, apoi se adauga faina, formindu-se un aluat mai virtos, dar care sa se poata intinde usor, cum s-a aratat mai sus. Se intinde in foaie rotunda, ca foaia de taitei, cu grosimea de 2 mm, apoi se taie in rondele,cu paharul de apa, vin si lichior (cu marginea subtire), trecut mereu prin faina, ca sa nu se lipeasca aluatul de ele. Se cresteaza marginea fiecarei rondele in 5 locuri, cam pina la jumatatea lor. Rondeaua mare se unge la mijloc cu putin albus (numai cit se pune degetul), peste ea se asaza rondeaua mijlocie, se unge si aceasta la mijloc cu albus, si, apoi, deasupra ei, se pune rondeaua mica, apasind cu degetul peste toate ca sa se lipeasca. Aluatul ramas intre rondele se framinta din nou (fara faina) si din el se fac alte rondele sau minciunele. Dupa ce sint gata toate, se prajesc in untdelemn fierbinte, ca si uscatelele, introducindu-le in grasime cu partea de deasupra in jos, ca sa se desfaca ca petalele unui trandafir. Se coc pe fiecare parte cite 3-4 minute, fara sa se rumeneasca prea tare. Se scot din grasimea cu andreaua de sirma, scurse bine de untdelemn. Se pudreaza cu zahar cu vanilie, apoi in mijlocul fiecarui trandafir, se pune cite o boaba de visina sau cireasa, din dulceata.