Probabil ati auzit si dvs. ca exista persoane care au nevoie sa fie supuse unei proceduri de elastografie datorita problemelor si a afectiunilor pe care aceste persoane le au la sani. In cazul in care nu stiti ce este elastografia si care este rolul sau, in urmatoarele randuri veti descoperi informatii pretioase cu privire la acest aspect.
Ce este elastografia?
Elastografia este o tehnica speciala cu ultrasunete pentru a testa elasticitatea unei leziuni depistate in san sau a unei arii cu aspect particular comparativ cu restul tesutului glandular sanatos.
Ecografia este o tehnica non-invaziva cu ultrasunete care transmite undele sonore prin tesut pentru a-si testa rigiditatea, iar o asemenea procedura poate fi realizata la clinica Medimages Cluj.
Elastografia se face in timpul unei ecografii obisnuite, este neinvaziva, nedureroasa, dureaza cateva secunde si nu are nici un efect secundar. Cu cat un nodul mamar este mai dur cu atat creste suspiciunea de malignitate.
Duritatea nodulului este raportata Ia tesutul normal, inconjurator si reprezentata pe imagine prin intermediul unei scale de culori, de la rosu pana la albastru, numerotata de la unu la cinci, in functie de gravitatea bolii. Culorile rosu si verde sunt asociate cu nodulii moi- elastici, benigni, ce indica o elasticitate mare a sanului.
O tumora cu elasticitate scazuta inseamna cel mai probabil malignitate, iar culoarea predominanta este albastru intens. Aspectul stratificat de tip albastru-verde-rou (BGR) este caracteristic nodulilor de natura lichidiana – chisturilor.
Unul dintre avantajele acestei investigatii este lipsa durerii. In plus, este non-invaziva, sanul nu este iradiat si nu sunt efecte secundare.
Ziua examenului si modul de pregatire
Elastografia nu necesita o pregatire prealabila speciala, aceasta efectuandu-se in acelasi timp cu ecografia bidimensionala, neavand efecte secundare sau contraindicatii
Pentru acest examen, veti fi pozitionati pe o masa de examen, asezat/a cu fata in sus.
Examinatorul va aplica un gel cald, pe baza de apa, in zona studiata. Gelul reduce sansa ca buzunarele de aer sa blocheze undele sonore create de transductor. De obicei, nu exista nici un disconfort. In cazul in care scanarea este efectuata pe o suprafata cu o mai mare sensibilitate, puteti simti o presiune sau un disconfort minor.
In mare parte acestea sunt cele mai importante detalii pe care ar trebuie sa le cunoastem cu totii in ceea ce priveste elastografia.
Se primește rezultatul pe loc, iar medicul stabilește conduita terapeutică adecvată cazului respectiv.