Fundatia pentru Dreptul International al Drepturilor Omului
Declaratia Universala a Drepturilor Omului este in general convenita ca baza a dreptului international privind drepturile omului. Adoptata in 1948, UDHR a inspirat un bogat ansamblu de tratate internationale legale privind drepturile omului.
Aceasta continua sa fie o sursa de inspiratie pentru noi toti, fie in abordarea nedreptatilor, in momentele de conflict, in societatile care sufera represiuni, cat si in eforturile noastre de a obtine o bucurie universala a drepturilor omului.
Aceasta reprezinta recunoasterea universala a faptului ca drepturile fundamentale si libertatile fundamentale sunt inerente tuturor fiintelor umane, inalienabile si aplicabile in mod egal tuturor si ca fiecare dintre noi se naste liber si egal in demnitate si drepturi.
Oricare ar fi nationalitatea, locul de resedinta, genul, originea nationala, etnica, culoarea, religia, limba sau orice alt statut, comunitatea internationala, la 10 decembrie 1948, s-a angajat sa sustina demnitatea si dreptatea tuturor. In cazul in care o persoana considera ca drepturile ii sunt incalcate, poate angaja un avocat specializat in drepturile omului, care se va ocupa mai apoi de toate aspectele care vor urma.
Fundatia pentru viitorul nostru comun
De-a lungul anilor, angajamentul a fost transpus in lege, fie sub forma tratatelor, a dreptului international cutumiar, a principiilor generale, a acordurilor regionale si a dreptului intern, prin care drepturile omului sunt exprimate si garantate.
Intr-adevar, UDHR a inspirat peste 80 de tratate si declaratii internationale privind drepturile omului, un mare numar de conventii regionale privind drepturile omului, legi nationale privind drepturile omului si dispozitii constitutionale, care impreuna constituie un sistem cuprinzator din punct de vedere juridic obligatoriu pentru promovarea si protectia drepturilor omului.
Bazandu-se pe realizarile UDHR, Pactul international privind drepturile civile si politice si Pactul international privind drepturile economice, sociale si culturale au intrat in vigoare in 1976. Cele doua pacte au dezvoltat majoritatea drepturilor deja consacrate in UDHR, le obliga efectiv statele care le-au ratificat.
Acestea prevad drepturile cotidiene, cum ar fi dreptul la viata, egalitatea in fata legii, libertatea de exprimare, dreptul la munca, securitatea sociala si educatia. Impreuna cu UDHR, legile cuprind proiectul de lege international al drepturilor omului.
In timp, tratatele internationale privind drepturile omului au devenit mai concentrate si mai specializate atat in ceea ce priveste problema abordata, cat si pe grupurile sociale identificate ca necesitand protectie.
Organismul legii internationale privind drepturile omului continua sa creasca, sa evolueze si sa dezvolte in continuare drepturile si libertatile fundamentale cuprinse in Actul International al Drepturilor Omului, abordand preocuparile precum discriminarea rasiala, tortura, disparitiile fortate, dizabilitatile si drepturile femeilor, copiii, migrantii, minoritatile si popoarele indigene.
Valorile universale
Principiile fundamentale ale drepturilor omului, care au fost stabilite mai intai in UDHR, cum ar fi universalitatea, interdependenta si indivizibilitatea, egalitatea si nediscriminarea, si ca drepturile omului implica simultan drepturi si obligatii de la purtatorii de drepturi si de la proprietarii de drepturi. conventiile privind drepturile omului, declaratiile si rezolutiile.
Astazi, toate statele membre ale Natiunilor Unite au ratificat cel putin unul dintre cele noua tratate internationale de baza privind drepturile omului si 80% au ratificat patru sau mai multe, dand o expresie concreta universalitatii UDHR si drepturilor internationale ale omului.
Cum protejeaza dreptul international drepturile omului?
Dreptul international privind drepturile omului stabileste obligatiile pe care statele sunt obligate sa le respecte. Prin participarea la tratatele internationale, statele isi asuma obligatii si obligatii conform dreptului international de a respecta, proteja si indeplini drepturile omului.
Obligatia de a respecta inseamna ca statele trebuie sa se abtina de la a interfera sau de a limita exercitarea drepturilor omului. Obligatia de a proteja impune statelor sa protejeze indivizii si grupurile impotriva incalcarilor drepturilor omului. Obligatia de a indeplini inseamna ca statele trebuie sa ia masuri pozitive pentru a facilita exercitarea drepturilor fundamentale ale omului.
Prin ratificarea tratatelor internationale privind drepturile omului, guvernele se angajeaza sa puna in aplicare masuri si legislatii interne compatibile cu obligatiile si obligatiile tratatului.
Prin urmare, sistemul juridic intern asigura principala protectie juridica a drepturilor omului, garantata de legislatia internationala.
Atunci cand procedurile judiciare interne nu abordeaza abuzurile cu privire la drepturile omului, mecanismele si procedurile pentru plangerile individuale si de grup sunt disponibile la nivel regional si international pentru a asigura respectarea, implementarea si aplicarea la nivel local a standardelor internationale privind drepturile omului.