Ingrediente (pentru 12 felii):
Blat:
- 200g faina,
- 50g zahar,
- sare,
- 100g unt,
- 1 galbenus.
Crema si ornat:
- 100g gem de visine,
- 2 linguri zahar pudra,
- 125ml visinata,
- 7g gelatina,
- 750g visine din compot,
- 2 linguri rase de amidon,
- 60g zahar,
- 750ml frisca,
- 3 plicuri zahar vanilat,
- visine glasate si ciocolata rasa.
In plus:
- un blat de ciocolata (diametru 26cm, 3 nivele).
Mod de preparare:
Blat. Cuptorul se incinge la 180grade. Se framanta un aluat din faina, zahar, un praf de sare, unt si galbenusuri. Se unge fundul unei forme de tort si se intinde inauntru aluatul. Se inteapa si se coace 25 minute. Se lasa sa se raceasca. Blatul preparat in casa se unge cu gem si se aseaza deasupra primului nivel de blat de ciocolata. Toate blaturile de ciocolata se stropesc cu un amestec de visinata si zahar pudra.
Crema. Se inmoaie gelatina. Visinele se lasa sa se scurga; se pastreaza 500ml suc. Se amesteca amidonul si zaharul cu 4 linguri de suc de visine. Restul de suc se da in fiert, se adauga compozitia de amidon si se fierbe 1 minut. Se lasa sa se raceasca si se inglobeaza visinele. Gelatina se dizolva in bain-marie. Se bate frisca si se adauga gelatina, in fir subtire; se inglobeaza. Apoi se adauga zaharul vanilat si se omogenizeaza. Se introduc in sprit 6 linguri de frisca. Compozitia de visine se repartizeaza pe blaturile montate. Se acopera cu ¼ din frisca; se aseaza apoi al doilea nivel de blat de ciocolata, 1/3 din restul de frisca, al treilea nivel de blat de ciocolata si restul de frisca. Se orneaza cu cuiburi de frisca, visine glasate si ciocolata rasa. Se da tortul la rece circa 2 ore.