Ingrediente (pentru 12 felii):
Pentru aluat:
- 1 lamaie,
- 300g faina,
- 300g alune macinate,
- 200g zahar,
- 1 praf de sare,
- 2 plicuri zahar vanilat,
- 1 lingurita scortisoara macinata,
- 1 ou,
- 1 galbenus,
- 300g unt.
In plus:
- 300g gem de zmeura,
- 1 galbenus,
- 1 lingura lapte.
Mod de preparare:
Aluatul.
Se spala lamaia cu apa fierbinte, se sterge si se rade coaja. Se amesteca intr-un castron impreuna cu faina, alune, zahar, sare, zahar vanilat si scortisoara. Se adauga oul, galbenusul si fulgii de unt si se framanta cu mixerul si apoi cu mana pe planseta. Se infasoara in folie si se da la rece 60 minute.
Finisare.
Cuptorul se incinge la 175grade. Se tapeteaza cu hartie fundul unei forme si se acopera apoi cu o foaie intinsa din 2/3 din cantitatea de aluat. Se formeaza o margine inalta de 2cm; se repartizeaza deasupra, uniform, dulceata. Restul de aluat se intinde pe planseta tapetata cu faina intr-o foaie de 5mm, grosime. Cu ajutorul unei rotite, se taie apoi fasii de 1cm latime, care se aseaza deasupra gemului, in forma de gratar. Se bate galbenusul cu lapte si se unge gratarul. Se coace la cuptor circa 45 minute. Se scoate, se desprinde de pe marginile formei si se lasa sa se raceasca pe un gratar la bucatarie. Se poate servi cu frisca.