Ingrediente (pentru 12 portii):
Blat alb:
- 150g faina,
- 50g zahar,
- 100g unt,
- 1 galbenus.
Blat negru:
- 3 oua,
- 100g zahar,
- 100g faina,
- 3 linguri lichior de migdale,
- 20g cacao,
- 1 lingurita praf de copt.
Crema de mac:
- 7g gelatina,
- 300ml lapte,
- 100g mac macinat,
- 2 plicuri zahar vanilat,
- 1 lingura coaja de lamaie rasa,
- 500ml frisca.
In plus:
- 150g dulceata de coacaze,
- 100g ciocolata rasa.
Mod de preparare:
Se framanta rapid ingredientele pentru blatul alb; aluatul se infasoara in folie si se da la rece 30 de minute. Cuptorul se incinge la 180 grade. Pentru blatul negru, se bat ouale cu zaharul si lichiorul de migdale timp de circa 8 minute. Se amesteca separat faina cu cacao si praf de copt si se cern deasupra. Se inglobeaza si compozitia se aseaza intr-o forma de tort (diametru 26cm) tapetata cu hartie de copt. Se coace timp de circa 25 de minute. Blatul se lasa sa se raceasca. Se intinde aluatul alb si se introduce intr-o forma tapetata de hartie de copt. Se coace 20 minute la 180 grade. Se scoate si se lasa sa se raceasca. Se inmoaie gelatina. Laptele se da in fiert 3-4 minute cu mac, zahar vanilat, coaja de lamaie. Se ia de pe foc. Gelatina se dizolva inauntru, vasul se plonjeaza intr-o baie de apa rece si se amesteca pana se raceste. Frisca batuta se inglobeaza imediat ce compozitia incepe sa se intareasca. Blatul alb se unge cu dulceata. Blatul negru se taie pe 2 nivele; nivelul de jos se aseaza pe blatul alb si se acopera cu ½ din cantitatea de crema; se aseaza apoi nivelul 2 de blat negru si restul de crema. Tortul se da la frigider 2 ore si inainte de servire se decoreaza cu ciocolata.