Ingrediente (pentru 6 persoane):
- 1 ceasca faina,
- 75 g unt,
- 2-3 linguri apa de la gheata,
- 1 1/2 ceasca zahar,
- 1/4 ceasca zeamil (Maizena),
- 1 1/4 ceasca apa,
- 1/2 ceasca zeama de lamaie,
- 1 lingura coaja rasa de lamaie,
- 4 galbenusuri batute usor,
- inca 30 g unt,
- 2 lamai mijlocii,
- inca 1/2 ceasca zahar,
- inca 1/2 ceasca apa.
Mod de preparare:
Se cerne faina intr-un castron mare, se adauga untul taiat bucatele si se freaca 2 minute intre palme, pana ce amestecul devine sfaramicios. Se incorporeaza apa (aproape toata) si se face un aluat tare (la nevoie, se mai adauga apa). Se intinde aluatul pe planseta infainata (putin) si se mai framanta un minut ca sa se inmoaie. Se intinde cu vergeaua si se imbraca cu el o forma rotunda (diametrul: 23 cm). Se acopera cu o folie de plastic si se tine 30 de minute la frigider. Se incinge cuptorul la 180 grade Celsius, se acopera aluatul cu hartie de copt si cu un strat de boabe de fasole (sau orez) si se coace 10 minute. Se scoate din cuptor, se inlatura hartia si boabele de fasole si se coace inca 5 minute, pana ce se rumeneste, dupa care se lasa sa se raceasca. Intr-o cratita potrivita se amesteca bine zeamilul, zaharul si apa, pana ce amestecul devine neted. Se adauga zeama si coaja de lamaie si se pune la fiert – la foc potrivit -, amestecand intruna. Se face focul mai mic, se incorporeaza galbenusurile, se amesteca bine si se mai lasa sa fiarba un minut. Se ia de pe foc, se adauga si untul, se amesteca si se lasa sa se raceasca. Se taie lamaile felii rotunde. Se pun pe foc apa si zaharul si se amesteca – fara sa dea in clocot – pana ce se topeste zaharul. Se incorporeaza feliile de lamaie si se lasa sa fiarba un minut, la foc mic, fara sa se mai amestece. Se scot feliile de lamaie din sirop si se lasa sa se scurga. Se toarna compozitia de lamaie + galbenusurile, rece, peste aluatul copt si se acopera cu feliile de lamaie asezate ca solzii de peste. Tarta se tine peste noapte la congelator. Inainte de-a o servi, se lasa 5 minute la temperatura camerei si se taie in bucati. Se poate servi si cu frisca.