Ingrediente (pentru 6 persoane):
Pentru blat:
- 4 oua,
- 100 g zahar,
- 100 g faina,
- 30 g amidon,
- 50 g unt topit,
- 1 lingura faina pentru forma.
Pentru umplutura:
- 200 g marmelada (jeleu) de zmeura,
- 500 g zmeura proaspata,
- 200 ml tuica nebatuta,
- 1 plic zahar vanilat,
- 50 g migdale taiate felii.
Mod de preparare:
Preparati blatul cu o zi inainte de a servi prajitura. Ungeti cu putin unt topit forma (diametrul: 26 cm, marginile detasabile) si bagati-o la frigider. Incingeti cuptorul la 180ºC. Bateti bine ouale cu zaharul intr-un castron asezat pe baie de apa (fierbinte) pana ce compozitia creste, devine spumoasa si se intareste suficient (Incep sa se vada urmele lasate de tel). Luati castronul de la bain-marie si continuati sa bateti compozitia pana ce se raceste. Incorporati – in ploaie – faina cernuta impreuna cu amidonul si pe urma restul de unt topit. Infainati forma, aplecand-o in toate partile, indepartati surplusul de faina si turnati in forma aluatul de blat. Bagati-l la cuptor si lasati-l sa se coaca 25 de minute. Lasati-l apoi sa se raceasca in forma (cand e rece se desprinde de pereti), scoateti-l pe o planseta si tineti-l in camara, pana a doua zi, cand preparati umplutura. Amestecati (cu mixerul) 150 g zmeura cu 2 linguri de peltea si pasati amestecul printr-o sita. Taiati blatul in doua (pe orizontala). Asezati o jumatate pe un platou si ungeti-o pe toata suprafata cu 2/3 din jeleul cu zmeura. Puneti peste ea si cealalta jumatate si ungeti-o si pe ea cu amestecul ramas. Prajiti feliile de migdala la foc slab, intr-o tigaie de teflon (neunsa), bateti frisca (tinuta 24 de ore la frigider) si adaugati, cand e pe jumatate batuta, zaharul tos si zaharul vanilat. Imbracati prajitura cu un strat de frisca, presarati deasupra boabele de zmeura si lipiti pe margini – de jur-imprejur – migdalele prajite. Ca sa luceasca mai frumos, incalziti pelteaua ramasa si ungeti cu o pensula boabele de zmeura. Puneti tortul o ora la frigider si serviti-l rece.