Ingrediente (pentru 12 felii):
Blat:
- 100 g ciocolata alba,
- 125 g unt moale,
- 50 g zahar,
- 1 varf de cutit sare,
- 3 oua,
- 100 g faina,
- 50 g migdale macinate,
- 1 lingurita praf de copt.
Crema:
- 8 foi de gelatina alba,
- 1 cutie compot de caise (continutul: 460 g),
- 500 g branza de vaci,
- 500 g iaurt,
- 150 g zahar pudra,
- coaja rasa si zeama de la o lamaie,
- 250 ml frisca batuta,
- 100 g fistic maruntit.
Mod de preparare:
Se rupe ciocolata bucatele si se topeste pe baie de aburi. Se freaca bine galbenusurile cu untul, zaharul si sarea si se incorporeaza, pe rand, ciocolata racita, apoi faina, migdalele pisate si praful de copt (amestecate in prealabil) si la urma albusurile batute spuma. Aluatul astfel preparat se toarna intr-o forma rotunda (cu pereti detasabili), tapetata cu hartie pentru copt, se da 20-25 de minute la cuptor (incins la 175 grade Celsius), se scoate si se lasa sa se raceasca. Se inmoaie gelatina in apa rece, se scurg caisele din compot si se impart in doua: jumatate se paseaza si jumatate se taie cubulete. Se amesteca branza de vaci cu piureul de caise, iaurtul, zaharul pudra, coaja si zeama de lamaie. Se stoarce usor gelatina si se topeste in 2 linguri de apa clocotita. Se ia putin din compozitia de caise si branza de vaci, se amesteca cu gelatina topita si se incorporeaza in restul de crema. Se pune la rece si, cand incepe sa se-ntareasca, se adauga frisca batuta si caisele taiate cubulete. 4. Se aseaza blatul de tort pe un platou, se acopera cu crema (ca sa nu curga, se pune de jur-imprejur o banda lata de carton) si se tine la frigider cel putin 4 ore. Inainte de a-l servi, tortul se orneaza pe margini cu fisticul maruntit.