Ingrediente:
Pentru 4 portii
Pentru sosul de rosii
- ulei de masline
- 1 ceapa mica, curatata si tocata marunt
- 4 catei de usturoi, curatati si taiati felii subtiri
- 1 lingurita oregano uscat
- 2 conserve a cate 400 gr. de rosii ovale
- sare marina
- piper negru proaspat macinat
- otet de vin rosu
- frunzele de la o legatura mica de patrunjel proaspat, taiate mai mare
Pentru chiftele
- 400 gr. ton
- ulei de masline
- 50 gr. seminte de pin
- 1 lingurita rasa de scortisoara macinata
- sare marina
- piper negru proaspat macinat
- 1 lingurita oregano uscat
- 1 mana de patrunjel tocat
- 100 gr. pesmet
- 50 gr. parmezan proaspat ras
- 2 oua
- coaja si zeama de la o lamaie
Mod de preparare:
Mai intai faceti sosul. Puneti pe foc o cratita mare, adaugati ulei de masline din belsug, ceapa si usturoiul si caliti-le la foc mic in jur de 10 minute, pana cand se inmoaie. Adaugati oregano, rosiile, sarea si piperul si aduceti la fierbere. Fierbeti in clocote mici cca. 15 minute, apoi amestecati sosul pana la omonegizare. Gustati; poate fi nevoie sa adugati putin otet de vin rosu sau condimente.
In timp ce fierb rosiile, taiati tonul in cubulete de 2,5 cm. Turnati cateva linguri de ulei de masline intr-o tigaie mare si puneti-o pe foc. Adaugati tonul, impreuna cu semintele de pin si scortisoara. Condimentati usor cu sare si piper si lasati pe foc timp de 1 minut, ca sa se prajeasca tonul pe toata partile si sa se rumeneasca semintele de pin. Luati tigaia de pe foc si puneti amestecul intr-un castron. Lasati-l cam 5 minute sa se raceasca, apoi adaugati oregano, patrunjelul, pesmetul, parmezanul, ouale, coaja si zeama de lamaie. Framantati tonul cu mainile, ca sa se imbibe cu arome, apoi modelati chiftele ceva mai mici decat o minge de golf. Daca amestecul e foarte lipicios , mai adaugati niste pesmet. Continuati sa modelati chiftele de aceeasi dimensiune, apoi puneti-le intr-o tava unsa cu ulei si lasati-le sa stea o ora la frigider.
Puneti inapoi pe foc tigaia in care ati prajit tonul, adaugand putin ulei de masline. Adaugati chiftele si prajiti-le pana cand se rumenesc peste tot. Poate fi nevoie sa le prajiti in transe. Cand sunt gata, puneti-le in castronul cu sos de rosii, repartizati mancarea in farfurii, presarati cu patrunjel tocat si stropiti cu ulei de masline bun. Sunt nemaipomenite cu spaghete.
Un sfat: “Chiftelele trebuie preparate cu peste proaspat si asezonate subtil cu verdeturi si condimente; reteta este la fel de buna ca varianta cu carne!”