Ingrediente:
Pentru 4 portii
- 1 kg rosii proaspete, bine coapte
- 400 gr. file de ton proaspat, intreg
- 3 catei de usturoi, curatati si taiati felii subtiri
- frunzele de la 2 fire de rozmarin proaspat
- 1 ardei iute rosu proaspat, curatat de seminte si taiat felii subtiri, sau 1 ardei iute rosu uscat, faramitat
- ulei de masline
- 1 mana mica de capere, clatite
- 6 fileuri de ansoa
- 1 lingurita cu varf de oregano uscat
- 1 baton de scortisoara
- 1 conserva de 400 gr. de rosii ovale
- sare marina
- piper negru proaspat macinat
- optional: o mana mica de patrunjel proaspat, tocat
Mod de preparare:
Luati o oala in care tonul sa incapa exact; e important sa nu folositi un vas prea mare, fiindca tonul trebuie fiert in sosul de rosii. Intr-o oala prea mare pestele nu va fi acoperit cu sos de rosii. Puneti vasul pe foc mare si adaugati un ibric de apa clocotita. Tineti rosiile in apa cca. 40 secunde, apoi scurgeti-le intr-o strecuratoare. Puneti-le pentru 30 secunde intr-un bol cu apa rece, apoi lasati-le deoparte sa se raceasca, curatati-le de coaja si de seminte. Intre timp, crestati cu atentie fileul de ton pe o latura, facand cam 8-9 incizii in diagonala. In fiecare adancitura introduceti o felie de usturoi, un firisor de rozmarin si o fasiuta de ardei iute. (Daca va mai raman usturoi, rozmarin si ardei iute, le puteti adauga in sosul de rosii.)
Punti din nou oala pe foc si adaugati putin ulei de masline. Adaugati resturile de usturoi, ardei iute si rozmarin, impreuna cu caparele, fileurile de ansoa, oregano si batonul de scortisoara. Lasati la foc mic pana se inmoaie usturoiul. Adaugati rosiile proaspete si pe cele din conserva, aduceti la fierbere, apoi micsorati flacara. Zdrobiti rosiile in sos cu o lingura de lemn si condimentati cu sare si piper. Adaugati cu atentie tonul si impingeti-l la fund, astfel incat sa fie complet acoperit de sos. Puneti capacul, lasati-l doar putin intredeschis, si fierbeti la foc mic in jur de 25 minute (in functie de grosimea fileului de ton). Puteti verifica daca e gata, scotandu-l din sos si vazand daca se desface in bucati.
Cand tonul este gata, luati-l de pe foc si lasati-l sa se raceasca pana la temperatura la care se poate consuma, cu capacul pus. De obicei se serveste cu putin ulei de masline si patrunjel presarat deasupra. E delicios cu paine.