Costurile presupuse de incalzirea si racirea locuintelor, conform unor studii efectuate in Statele Unite, sunt de aproximativ 56% din totalul costurilor cu energia in general (intr-o casa medie).
Natura chimica a spumelor poliuretanice, le permite acestora sa poata fi adaptate pentru rezolvarea unor probleme de izolare, sa fie turnate in fome diferite pentru a imbunatati diferite produse industriale sau de uz comun. Spumele poliuretanice pentru hidroizolatii de cea mai buna calitate, pot fi gasite pe Syntesia.ro.
Poliuretanii sunt formati prin reactia unui poliol (un alcool cu mai mult de 2 grupuri reactive de hidroxil per molecula) cu un di-isocianat sau un isocianat polimeric, in prezenta unui catalizator si a altor aditivi.
Deoarece o mare varietate de di-isocianati si polioli pot fi produsi pentru a produce mai departe poliuretani, un larg spectru de materiale deriva de aici, pentru a putea satisface toate nevoile si aplicatiile specifice.
Spuma poliuretanica flexibila.
Poliuretanul flexibil este folosit la invelisuri in principal, invelisuri incadrate intr-o mare varietate de produse comerciale, incluzand produsele pentru paturi (saltele), mobilier, interioarele automobilelor, packaging, etc. Spuma poliuretanica flexibila poate fi creata in aproape orice varietate de forme. Este usoara, durabila si confortabila.
Spuma poliuretanica rigida.
Poliuretanul rigid si poli-isocianuratul creaza una dintre cele mai puternice forme de izolare si in acelasi timp, una dintre cele mai eficiente din punct de vedere energetic. Aceste spume poliuretanice pot “taia” efectiv costurile cu energia, in timp ce pot face proprietatile comerciale sau rezidentiale, mai eficiente si mai confortabile.
Acest tip de materiale reprezinta unele dintre cele mai avansate forme de izolare si pot fi folosite pentru izolatia acoperisurilor, a zidurilor, a ferestrelor sau a usilor.
Invelisuri, adezivi, izolanti si elastomeri.
Aplicatiile poliuretanilor in invelisuri, adezivi, materiale izolatoare si elastomeri ofera un spectru larg de beneficii. Invelisul de poliuretan poate imbunatati drastic ambalajul unui produs si ii poate prelungi durata de viata.
Adezivii pe baza de poliuretan sunt foarte puternici, in timp ce izolatorii pe baza de poliuretani sunt unii dintre cei mai eficienti. Elastomerii pot fi turnati in aproape orice forma, sunt mai usori decat metalul si ofera o recuperare la stres superioara altor tipuri de materiale, fiind foarte rezistente in fata principalilor factori de mediu.
Poliuretanul termoplastic.
Poliuretanii termoplastici (TPU) ofera o multitudine de proprietati fizice si de aplicatii de procesare. Este foarte elastic, flexibil si rezistent la abraziune, impact si factorii de mediu.
TPU-ul poate fi colorat sau fabricat intr-o multitudine de culori si metode, iar folosirea lor poate creste considerabil durata de viata a unui produs. TPU este un elastomer, in intregime termoplastic.
Ca si alti elastomeri termoplastici, TPU este elastic si se poate procesa prin topire. In plus, poate fi procesat prin extruziune, injectie, suflare si compresie (prin echipamentele ce folosesc aceste metode de fabricatie).
Aceste caracteristici, il fac un material deosebit, folosit in constructiile din toate domeniile si in sectoare de la cel civil (de constructii) pana la cele medicale si militare. La inceput acest tip de elastomeri erau foarte scumpi, dar in ziua de astazi au devenit destul de ieftini si sunt acum la indemana tuturor.