Ingrediente:
- 250 g margarina,
- o cutie de sardele, de cca 200 g,
- cca 20 g masline,
- 2-3 castraveciori acri (cca 100-130 g),
- 3 lingurite cu virf de mustar,
- un gogosar rosu,
- sare.
Mod de preparare:
Margarina pastrata intr-un loc mai cald in bucatarie, 2-3 ore, se freaca cu furculita pina cind devine ca o alifie (se va trece chiar pe un vas cu apa calda sau pe marginea sobei, fara sa se topeasca). Maslinele se taie in bucatele mici chiar de pe simbure (inlaturind coaja daca se desprinde usor). Gogosarul se taie in cubulete mici. Castravetii se taie in felii subtiri, pe lungime, feliile se suprapun si se taie in forma de chibrit, apoi pe latime, in cubulete (fara sa se scurga de zeama). Cind marginea este moale, se pun toate ingredientele mentionate si 1/2 lingurita cu sare fina, amestecind compozitia cu furculita pina cind se omogenizeaza ca o pasta, apoi se adauga sare si mustar, daca mai este nevoie. Cu pasta se ung feliile de franzela sau cornuri.