Ingrediente:
- 250 g faina,
- 2 galbenusuri,
- un ou intreg,
- 100 g unt sau margarina,
- 50 g zahar,
- 50 ml smintina sau lapte,
- un virf de cutit sare,
- vanilie.
Mod de preparare:
Intr-un castron, se freaca grasimea cu zaharul pina cind se moaie si se omogenizeaza, adaugind apoi galbenusurile si oul intreg, sarea, aroma, smintina sau laptele si, la urma, faina; se amesteca bine, fara sa se framinte. Aluatul se tine la rece 30 minute, ca sa se intareasca grasimea, apoi se intinde in foaie de 3-4 mm grosime si se taie in rondele dupa marimea formelor. Rondelele se asaza in forme si se coc. Dupa ce s-au racit, tartele se umplu cu boabe crude de struguri, coacaze, cirese, visine sau cu orice fel de fructe crude din care s-au scos simburii (care au), sau au fost taiate in felii (cele mai mari). Fructele se asaza in tarte numai inainte de servire, ca sa nu lase zeama; nu se pune zahar peste ele din acelasi motiv, ci numai 1-2 lingurite cu jeleu de fructe, peltea sau sirop bine legat. Tartele se pot umple si cu crema de vanilie, ca pentru placinta, modelindu-se deasupra cremei cite o rozeta de frisca simpla sau cu gelatina. De asemenea, se pot umple cu diferite creme, cu gelatina, care se pun in tarte imediat ce sint gata, lasindu-le sa se inchege in tarte; deasupra fiecareia se face cite o rozeta de frisca.