Ingrediente (pentru 4-5 portii):
- 250 g faina alba
- 200 g de migdale macinate sau faina de migdale
- 200 g unt rece
- 250 g de zahar pudra
- 1 lingurita scortisoara
- coaja rasa de la 1 lamâie
- 1 ou
- un praf de sare
- 400 g dulceata de coacaze
- 5 albusuri
- 1 lingura amidon de porumb
- 1 lingura otet de mere
Pentru prepararea aluatului de tarta se amesteca intr-un bol faina, migdalele macinate, 150 de grame de zahar, sarea, coaja de lamaie rasa si scortisoara. Se adauga oul, untul taiat cubulete si se framanta cu mana pana se obtine un aluat omogen. Se tine la frigider in folie alimentara cel putin 30 de minute.
Pentru a face bezeaua de deasupra, se bat albusurile cu un praf de sare pana se intaresc. Se adauga 100 g zahar treptat si se continua pana albusurile devin omogene. Se adauga otetul si amidonul la sfarsit.
Se intinde aluatul intr-o forma de tarta, se inteapa cu o furculita din loc in loc si se intinde pe deasupra dulceata de coacaze. Se pastreaza putin aluat pentru a face niste fasii care se vor pune peste dulceata in forma de grilaj. Deasupra se intinde cat se poate de uniform bezeaua si se coace tarta in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 40-45 de minute, pana crusta se rumeneste si gemul fierbe.
Tarta originala este fara bezea pe deasupra.
Pofta buna!