Ingrediente (pentru 6-8 persoane):
- 8 mere frumoase,
- 100 g unt,
- 150 g zahar,
- 250 g aluat de foietaj,
- 50 g faina.
Mod de preparare:
Incingeti cuptorul la 210°C; curatati merele, taiati-le in patru, indepartati semintele si partea lemnoasa si taiati din nou fiecare sfert in doua. Puneti untul sa se topeasca intr-o forma termorezistenta sau o tigaie (care sa incapa in cuptor), presarati peste el zaharul si lasati-l pe foc sa se caramelizeze. Asezati deasupra bucatile de mar (cu partea bombata in jos) si lasati-le sa mijoteze 20-25 de minute, la foc mic, clatinand forma din cand in cand. Intindeti aluatul pe planseta infainata, intepati-l din loc in loc cu o furculita si acoperiti cu el merele, indoindu-l pe margini spre interior. Bagati tarta la cuptor, dupa 15 minute reduceti temperatura la 170°C si lasati-o sa se coaca inca 20 de minute. Rasturnati-o pe un platou si serviti-o, calduta, cu frisca.