Ingrediente (pentru circa 12 bucati):
Pentru aluat:
- 200 g unt moale,
- 100 g zahar,
- 1 varf de cutit sare,
- 1/4 baton vanilie (miezul razuit),
- coaja rasa de la 1/2 lamaie,
- 300 g faina.
Pentru umplutura:
- 8 lamai,
- 750 g zahar,
- 120 g unt,
- 5 oua,
- 1 varf de cutit sare.
Mod de preparare:
Se framanta aluatul, se tine doua ore la rece, invelit intr-o folie de plastic, si se intinde pe planseta infainata (in forma de cerc, cu diametrul de 35 cm si grosimea de 1/2 cm). Se imbraca cu el o forma de tort cu peretii detasabili si diametrul de 30 cm, se inteapa cu furculita si se coace mai intai 12-15 minute, acoperit cu hartie pentru copt si cu un strat de boabe de fasole si pe urma alte 8 minute, descoperit. Se iau doua lamai, se taie felii foarte subtiri, se indeparteaza samburii si se pun sa fiarba intr-un litru de apa. Cand dau in clocot, se iau de pe foc si se lasa o ora in apa sa se raceasca si sa se patrunda bine. Se scot feliile din zeama, zeama se pune din nou pe foc, se introduc feliile, se dau intr-un clocot, se lasa sa se raceasca si se procedeaza la fel inca o data sau de doua ori. Se ia 1/2 l zeama, se adauga 500 g zahar, se pune la fiert si, cand clocoteste, se introduc din nou feliile de lamaie si se lasa sa se raceasca. Celelalte lamai se spala cu apa fierbinte, se sterg, li se rade coaja si apoi se storc (rezulta circa 1/4 l de zeama). Se amesteca zeama si coaja de lamaie cu untul, ouale, zaharul ramas si sarea si se toarna peste aluatul copt si racit. Se da tarta la cuptor, se coace circa 25 minute la 180º si se lasa sa se raceasca. Peste umplutura se toarna aproximativ 6 linguri de zeama fiarta si racita (de cateva ori) si se aseaza feliile de lamaie.