Ingrediente (pentru 8 portii):
Aluatul de tarta:
- 200 g faina alba
- 100 g unt
- 50 g zahar
- 1 albus
- 1/2 lamaie
- un praf de sare
Umplutura:
- 500 g pulpa de dovleac
- 125 g miere
- 2 oua medii
- 60 g faina
- 150 ml frisca lichida
- 1 pastaie de vanilie (doar semintele) sau 2 esente de vanilie
- 1 lingurita scortisoara
Bezeaua:
- 4 albusuri mari
- 8 linguri zahar pudra
- un praf de sare
- o lingura de otet
- o lingura de amidon de porumb
Intr-un bol se amesteca toate ingredientele pentru aluat si se amesteca cu o lingura pana se incorporeaza. Se adauga coaja rasa de la 1/2 de lamaie Untul si oul trebuie sa fie la temperatura camerei. Se framanta apoi pe un blat de lemn sau pe masa pana se formeaza un aluat omogen. Se lasa in folie alimentara sa se odihneasca cel putin 30 de minute.
Pentru crema de dovleac, se curata si se taie dovleacul in bucati si se coc in cuptor timp de 15 minute pentru a se inmuia. Cand se raceste, dovleacul copt se paseaza sau se face crema intr-un robot de bucatarie. Se amesteca aceasta crema cu ouale, frisca lichida, mierea, faina, scortisoara,semintele de vanilie si se bat cu mixerul sau cu telul pana devine o crema omogena.
Pentru a prepara bezeaua, albusurile trebuie sa fie la temperatura camerei. Intr-un bol ceramic, de sticla sau de metal se bat albusurile impreuna cu un praf de sare. Zaharul se adauga treptat. Se bat ouale pana devin o spuma tare, moment in care se adauga amidonul si otetul.
Aluatul se intinde si se aseaza intr-o forma de tarta unsa cu unt si se inteapa cu furculita din loc in loc. Se toarna deasupra crema de dovleac, iar peste aceasta se intinde cu un cutit sau se fac diverse forme cu un posh pentru prajituri din bezea. Se coace tarta in cuptorul incins la 180 de grade timp de 1 ora. Se lasa sa se raceasca in cuptor cu usa deschisa.
Pofta buna!