Ingrediente:
- ceapa (1 buc.),
- morcov (1 buc.),
- pastarnac (1/2 buc.),
- patrunjel (o radacina),
- telina (1/2 buc.),
- usturoi (1-2 catei),
- linte (250-300 gr.),
- unt (80 gr.),
- cimbru (o crenguta),
- sare,
- apa (2 l),
- piper,
- cartofi (1 buc.).
Mod de preparare:
Se alege lintea, se spala si se pune la fiert cu apa. Dupa cateva clocote, se adauga zarzavatul curatat si apalat si cimbrul. Se lasa sa fiarba la foc potrivit. Cand totul este bine fiert, se strecoara supa si se trece prin sita numai lintea, cartoful si ceapa, iar restul de zarzavat se da la o parte. Se topesc 3/4 din grasime in oala, se adauga pireul si se amesteca bine. Dupa ce s-au inabusit usor, se subtiaza cu zeama in care au fiert. Se mai lasa sa fiarba 15-20 min. si se adauga usturoiul pisat, sare si piper. Se rastoarna supa in castron si de adauga restul de grasime si verdeata tocata marunt.
Servire:
La masa se serveste cu saleuri de cascaval sau cu chimen.