Ingrediente:
- ceapa (2 buc.),
- telina (1 buc.),
- morcov (1 buc.),
- pastarnac (1 buc.),
- praz (1 fir),
- apa (2 1/2 l),
- sare,
- unt (80 gr.),
- verdeata,
- cartofi (2 buc.),
- fasole uscata (300 gr.).
Mod de preparare:
Se alege fasolea, se spala bine si se pune din ajun sa se inmoaie in de 3 ori mai multa apa rece. A doua zi, se schimba apa cu alta tot rece atata cit sa acopere fasolea. Cind incepe sa clocoteasca, se schimba apa, cu una fierbinte. Dupa citeva clocote, se adauga zarzavatul curatat si spalat si se lasa sa fiarba la foc mic 2-3 ore. Dupa ce fasolea este bine fiarta, se strecoara, apoi se trece prin sita impreuna cu zarzavatul. Se incalzeste 3/4 din cantitatea de grasime in oala, se adauga pireul, se amesteca bine, apoi se subtiaza cu apa in care a fiert fasolea. Se potriveste de sare si piper dupa gust, iar pe deasupra se pune restul de grasime si verdeata tocata.
Servire:
Se serveste cu crutoane de piine prajita.