Atunci cand apararea imunitara este scazuta, poate fi necesar sa recurgi la remedii naturale sau la suplimente alimentare pentru a restabili buna functionare a organismului si a ajuta la redobandirea fortei si vitalitatii. Aceste substante, bogate in mod natural in ingrediente active, sunt un aliat pretios in caz de carente nutritionale si pentru tratamentul anumitor boli.
Cauzele sistemului imunitar scazut
Pentru organism, sistemul imunitar este o resursa valoroasa impotriva posibilelor amenintari din mediul extern. Apararile imunitare, localizate in principal in intestin, sunt de fapt implicate in mai multe organe si celule ale corpului uman, iar buna functionare a sistemului imunitar este cruciala pentru mentinerea starii de bine a corpului si a mintii.
Adesea, apararea imunitara poate scadea si poate cauza o deficienta partiala a barierei de aparare impotriva virusilor, bacteriilor, ciupercilor si parazitilor. Factorii care pot duce la o slabire a imunitatii organismului sunt variati si pot da nastere la diferite simptome.
Stresul, de exemplu, este una dintre cauzele starii de rau care poate avea ca rezultat faptul ca organismul trebuie sa lucreze mai mult pentru a combate aceasta stare de anxietate care se traduce prin nervozitate si tensiune.
Alti factori care pot influenta scaderea sistemului imunitar sunt sedentarismul si lipsa somnului.
Abuzul de medicamente, si mai ales de antibiotice, poate duce, de asemenea, la scaderea eficientei sistemului imunitar, deoarece utilizarea excesiva a acestor medicamente epuizeaza flora intestinala.
Simptomele sistemului imunitar scazut
Sistemul imunitar este alcatuit din diferite grupuri de celule si organe care constituie o adevarata arma de aparare impotriva agentilor patogeni si a posibilelor infectii.
Atunci cand ai un sistem imunitar scazut nu inseamna doar imbolnavirea frecventa, ci si o mai mare predispozitie la alte afectiuni, precum raceli, dureri de gat sau epuizare, care incetinesc procesul normal de functionare a organismului.
In general, simptomele unui sistem imunitar slabit pot fi:
- slabiciune;
- oboseala fizica si psihica;
- caderea parului;
- anemie;
- pielea uscata si deshidratata;
- dureri musculare si dureri de cap.
Cum sa iti intaresti sistemul imunitar cu remedii naturale?
Nevoia sa a imbunatatii sistemul imunitar este esentiala pentru a mentine organismul de aceea poti alege din gama de remedii naturiste pentru imunitate care exista pe piata.
– Acerola: o planta vesnic verde de origine mexicana, cunoscuta pentru continutul sau ridicat de vitamina C, precum si de vitamina A si vitaminele B. Acest fruct cu putere antioxidanta este bogat in polifenoli si carotenoizi si este deosebit de bun in prevenirea simptomelor gripale si a bolilor respiratorii;
– Astragalus: plante foarte inalte (aproximativ doi metri) utilizate in tratamentul gripei. Acestia poseda proprietati imunostimulatoare care actioneaza prin cresterea proliferarii si activitatii limfocitelor B si T;
– Echinacea: considerata planta cu actiune antiinflamatoare prin excelenta. Extractele sale sunt continute in cele mai comune suplimente alimentare pentru a stimula apararea organismului. Functia sa valoroasa este legata de glicoproteinele si polizaharidele prezente in planta;
– Lemn dulce (radacina): utilizat in medicina traditionala chineza in tratamentul diferitelor boli, protejeaza mucoasa gastrica si nu are efecte secundare;
– Zincul: un metal fundamental pentru numeroase procese celulare si modulator al raspunsului imunitar;
– Seleniu: contracareaza stresul oxidativ celular si previne aparitia tumorilor. Exercita o actiune protectoare asupra glandei tiroide si a anexelor cutanate;
– Turmeric: Are o actiune depurativa utila pentru ficat si vezica biliara.
Este intotdeauna recomandabil sa evaluezi starea generala de sanatate prin consultarea unui medic inainte de a lua orice remediu sau supliment natural.