Ingrediente (pentru 8 persoane):
- 125 g ciocolata extra-neagra,
- 250 ml lapte,
- 250 ml frisca nebatuta,
- 130 g zahar pudra,
- 100 g unt + unt cat o nuca,
- 100 g faina,
- 1 lingura cacao pudra,
- 6 oua,
- 5 linguri lichior de portocale,
- 1 lingura zahar cristalizat,
- 1 lingura zahar tos.
Mod de preparare:
Puneti pe foc mic intr-un vas laptele, frisca nebatuta si ciocolata rupta bucatele si bateti-le cu telul pana ce se topeste ciocolata. Luati-le de pe foc si incorporati 100 g zahar pudra. Separat, frecati untul spuma, adaugati faina in ploaie si amestecati cu ciocolata topita, batand bine ca sa se ingroase (ca un sos bechamel). Separati albusurile de galbenusuri, incorporati galbenusurile in crema de ciocolata (nu pe foc!), adaugati lichiorul si amestecati bine. Incingeti cuptorul la 260 grade. Ungeti cu unt o forma si presarati in ea zaharul cristalizat. Bateti albusurile spuma, adaugand la urma restul de zahar pudra, si incorporati mai intai circa 1/3 din spuma in crema de ciocolata, amestecand energic, si apoi restul, amestecand usor, cu o spatula, de jos in sus. Turnati compozitia in forma, treceti cu lama unui cutit de jur imprejur, ca sa creasca mai bine, pudrati-o cu zahar tos si dati-o 10 minute la cuptor. Faceti focul mai mic (180 grade) si lasati souffle-ul inca 35 de minute sa se coaca. Serviti-l asa, in forma, de indata ce-l scoateti din cuptor.