Nu exista prevederi generale pentru investitii cerute in scopul infiintarii unei companii in Romania (totusi exista anumite zone, unde sunt cerute permise speciale).
Procedura de inregistrare in sine, presupune indeplinirea catorva formalitati legale cum ar fi inregistrarea la Registrul Comertului si la Administratia Fiscala (inregistrare facuta de fapt in mod automat de catre Registrul Comertului).
Primul pas al inregistrarii companiei sau firmei il constituie crearea actului constitutiv. De la data inregistrarii la Registrul Comertului, compania va avea personalitate legala comerciala si va putea sa-si inceapa activitatea economica, conform caen-ului ales.
Legea nr.31 din 1990 ce stabileste infiintarea companiilor si firmelor si modul cum acestea trebuie sa-si desfasoare activitatea, stabileste cateva tipuri de entitati legale, asa cum ar fi Societatile in nume colectiv sau Societatile in Comandita Simpla. Daca ai nevoie de infiintare srl, iti recomandam sa vizitezi actesrl.ro.
Societatile in nume colectiv.
Societatile in nume colectiv nu sunt un exemplu comun pentru infiintarea de firme in Romania. Acest tip de companie se bazeaza pe increderea totala dintre asociati.
Societatea sau compania in nume colectiv trebuie sa detina minim 2 actionari. Capitalul impartit este divizat in interese ce nu sunt transmisibile catre terti. Obligatiile companiei sunt garantate de catre asset-urile acesteia dar si de catre raspunderea nelimitata a companiei.
Cand vine vorba despre totalitatea sumelor capitalului impartit intr-o societate in nume colectiv, legea nu impune nici un fel de suma minima, ceea ce inseamna ca actionarii sunt liberi sa determine si sa evalueze aceste sume, potrivit nevoilor companiei.
Una dintre cele mai importante obligatii ale actionarilor unei societati in nume colectiv este sa nu intre in competitie cu activitatea companiei.
Asadar, un actionar principal nu poate fi membru in alta asociatie cu caracter asemanator, ce opereaza in acelasi domeniu sau asemanator cu al companiei originale.
Cel mai important atribut al unei astfel de companii este faptul ca raspunderea se imparte in mod egal intre cei 2 actionari (minimum) principali.
Raspunderea este subsidiara, in acest mod daca anumiti creditori nu isi pot recupera sumele imprumutate de la companie direct, abia atunci acestia pot incerca sa recupereze aceste sume de la actionarii principali.
Societatile in comandita simpla.
Societatile in comandita simpla, ca si cele in nume colectiv, nu sunt un exemplu foarte des de entitate legala in Romania.
Elementul caracteristic definitoriu pentru o astfel de companie este faptul ca detine 2 tipuri de actionari, cei care sunt personali raspunzatori pentru obligatiile companiei si sunt numiti “comanditati” si actionari ce sunt raspunzatori doar pentru o anumita parte a capitalului subscris, iar acestia sunt numiti “comanditari”.
Acest tip de companie se bazeaza de asemenea pe increderea totala dintre actionari, iar capitalul impartit este format din interese ce nu sunt reprezentate prin titluri. Legea nu impune si nu stabileste un numar minim de actionari, dar este obligatoriu ca acest tip de companie sa aiba minim un actionar principal , ce este personal raspunzator pentru obligatiile companiei.
Deciziile in ceea ce priveste functionarea companiei, sunt luate prin votul majoritatii actionarilor. Administratorii companiei pot fi numiti doar de catre actionari.