Ingrediente:
- 300-400 g carne de porc, vitel, vaca sau ovine,
- 300 g ceapa,
- 100 ml untdelemn,
- 100 ml suc de rosii,
- 50-100 ml vin alb,
- o foaie de dafin,
- piper,
- ienibahar,
- boia,
- sare,
- 2-3 catei de usturoi.
Mod de preparare:
Carnea se taie in snitele de 1 cm grosime care se bat putin cu ciocanul de carne, ca sa se rupa fibrele din loc in loc (sa nu se stringa la prajit). Intr-o cratita de 2 l, se pune untdelemnul care se infierbinta un minut; se asaza snitelele, unul linga altul, cite incap odata si se prajesc cite 2-3 minute pe fiecare parte, pina cind se rumenesc putin. In untdelemnul ramas care nu trebuie sa fie deloc ars se pune, imediat, ceapa taiata in felii subtiri si o lingurita rasa de sare, fara sa lase nici un moment untdelemnul sa se arda. Se caleste la foc mic, pina cind devine lucioasa, amestecind din cind in cind sa nu se arda. Se adauga apoi sucul de rosii, vinul, foaia de dafin, piperul, snitelele si apa cit sa cuprinda bine ceapa. Se lasa sa fiarba la foc mic, acoperite, pina cind se moaie bine carnea, amestecindu-se din cind in cind ca sa nu se arda ceapa, si adaugind cite putina apa, cind sosul scade. Cind toate sint fierte, ceapa se moaie; se completeaza cu apa cit sa cuprinda snitelele, potrivindu-se gustul cu sare, vin sau zeama de lamiie si cu usturoi taiat marunt. Se serveste cu piure de cartofi sau cu garnitura de orez si cu salate de cruditati sau cu muraturi.