Ingrediente:
- petalele de la 50 trandafiri parfumati,
- un pachet sare de lamiie,
- 1 1/2 kg zahar la 1 l zeama.
Mod de preparare:
Se aleg petalele de la 50 trandafiri parfumati (pentru dulceata), fara sa li se taie partea alba. Se fierb in clocote, 10 minute, in 4 l apa, impreuna cu nu pachetel cu sare de lamiie. Zeama se lasa acoperita pina a doua zi, apoi se filtreaza prin tifon pe care s-a asezat un strat subtire de vata. La 1 l zeama se pune 1 kg zahar; se amesteca pe foc, pina cind se dizolva zaharul, apoi siropul se lasa sa fiarba in clocote 10 minute, intr-un vas mare. Se supravegheaza indeaproape, deoarece spuma care se formeaza da repede in foc. Se amesteca in timpul fiertului ca sa dispara spuma. Siropul se toarna clocotit in sticle (ca si bulionul), care se vor lega cu celofan, se vor pune in paturi si se vor lasa astfel pina a doua zi, ca sa se sterilizeze. Se poate pune 1 1/2 kg zahar la 1 l zeama. Siropul se fierbe numai 1- minute, ca sa se distruga fermentii, apoi se ia spuma. Se poate turna si rece in sticle. Acestea se vor lega simplu, deoarece siropul nu va mai fermenta si nici nu va mai mucegai, oricit timp se va tine dezlegat. Nu trebuie sa se astupe cu dopuri care au fost folosite la vinuri, ci numai cu dopuri noi sau cu celofan.Se serveste ca si siropul de portocale.