Daca doriti ca animalul dumneavoastra de companie sa fie plin de vitalitate si sanatate, trebuie sa tineti cont de aceste aspecte. Asigurati o dieta echilibrata cu Royal canin mediu puppy 15kg.
Multi spun ca un caine este cel mai bun prieten al omului, dar la fel sunt si restul animalelor de companie. Ele ne dau companie, afectiune, loialitate si fac parte din familia noastra. Exista multe tipuri de animale de companie si, prin urmare, fiecare are un mod diferit de crestere si hranire.
Iata cinci sfaturi de care trebuie sa tii cont, astfel incat animalele tale de companie sa creasca sanatoase, puternice si, mai presus de toate, sa fie fericite. Noteaza!
1. Creaza un program pentru nevoile lui
Stabiliti o rutina regulata de hranire, astfel incat sa se poata usura mai mult sau mai putin intotdeauna in acelasi timp. In cazul in care aveti un caine, incercati sa aveti un program stabilit pentru a iesi afara cu el.
2. Aveti grija de igiena si ingrijirea sanatatii lui
In functie de animalul de companie pe care il aveti, ar trebui sa va informati bine daca trebuie sa-l periati si cat de des, precum si cat de des trebuie sa-l spalati. Este foarte important sa o faceti in mod corect, astfel incat sanatatea lui sa nu fie afectata.
In plus, ingrijirea adecvata a sanatatii este esentiala pentru ca animalul sa fie in siguranta. Atunci cand adoptati un animal de companie, ar trebui sa aveti un control al vizitelor la medicul veterinar, precum si al vaccinarilor relevante. De asemenea, daca observati orice comportament ciudat, cum ar fi pierderea poftei de mancare, respingerea apei, variatia exagerata a greutatii sau lentoarea atunci cand se joaca, mergeti direct la specialist pentru a-l examina.
3. Dieta si exercitiile fizice
O alimentatie buna si un exercitiu adecvat sunt vitale pentru bunastarea animalelor. Fiecare animal de companie are propriul tip de hrana care variaza in functie de varsta si greutate. Daca aveti intrebari despre dieta sa, mergeti la medicul veterinar pentru a indica alimentele specifice pe care ar trebui sa i le dati.
In ceea ce priveste exercitiul, acesta va trebui, de asemenea, sa fie facut pe tipul de animal. Cainii mici, de exemplu, sunt de obicei mai energici decat cei mari, deci vor avea nevoie de mai mult timp pentru a se juca.
4. Monitorizati dentitia si mestecarea
La fel de important este tipul de hrana pe care animalul tau de companie o mananca. In cazul cateilor, de exemplu, este esential ca acestia sa aiba un “biter”, cum ar fi un os de cauciuc, astfel incat toti dintii sa fie folositi regulat.
De asemenea, tartrul si placa dentara a animalului trebuie verificate frecvent, astfel incat sa poata ingera corect alimentele.
5. Antrenament
Cel mai bun mod de a va tine animalul departe de orice pericol posibil este sa-l instruiti corect. Un prim pas este ca el sa isi recunoasca numele. Pentru a-l memora mai repede, il puteti pronunta de fiecare data cand il felicitati si il hraniti.
Ce alimente ar trebui sa evite cainele tau?
Cainii pot fi oportunisti atunci cand vine vorba de a-si pune labele pe delicii gustoase, dar nu toate alimentele si bauturile de zi cu zi sunt sigure daca intra in contact cu ei. Aflati care noua articole sunt deosebit de periculoase pentru cainele dvs.
1. Ceapa, usturoiul si arpagicul
Familia de ceapa, fie ca este uscata, cruda sau gatita, este deosebit de toxica pentru caini si poate provoca iritatii gastrointestinale si leziuni ale globulelor rosii. Semnele de boala nu sunt intotdeauna imediate si pot aparea pana la cateva zile mai tarziu.
2. Ciocolata
Oricat de ademenitoare este ciocolata atat pentru oameni, cat si pentru caini, ciocolata este o alta hrana otravitoare pentru caini. Ciocolata contine un stimulent numit teobromina (ciocolata neagra are cel mai mare continut din aceasta) care este toxic pentru caini si poate provoca insuficienta renala.
3. Nuci de macadamia
Nucile de macadamia contin o toxina care poate afecta muschii si sistemul nervos al cainelui tau, ducand la slabiciune, membre umflate si gafai.
4. Porumb pe stiulete
Porumbul poate fi fatal daca este consumat de cainele dvs. Desi porumbul este digerat de caini, stiuletul poate provoca un blocaj in intestinul cainelui tau.
5. Avocado
Avocado este un alt aliment otravitor pentru caini. Plantele de avocado contin o substanta numita Persin care se gaseste in frunzele, fructele si semintele sale si poate provoca varsaturi si diaree la caini.
6. Indulcitor artificial (xylitol)
Dorinta noastra de dulciuri, guma de mestecat si bauturi impreuna cu produse cu continut scazut de grasimi, dietetice si fara zahar (inclusiv unele unturi de arahide, deci verificati intotdeauna eticheta inainte de a le folosi ca deliciu) sunt adesea imbinate cu un indulcitor artificial numit xilitol, care cauzeaza o eliberare de insulina in corpul nostru.
Cu toate acestea, daca cainele tau digera unul dintre aceste alimente indulcite, el poate intra in hipoglicemie, care este legata de insuficienta hepatica si tulburari de coagulare a sangelui.