Ingrediente:
- 2,5 kg varza,
- 100 g ceapa,
- 200 g rosii,
- 200 g orez,
- boia,
- ardei gras,
- 200 g ulei,
- 50 g stafide,
- 200 g bulion,
- 2 g piper,
- sare,
- bors sau zeama de varza.
Mod de preparare:
Daca se foloseste varza dulce, aceasta se opareste mai intii, apoi se aleg foile, iar restul se toaca in fidea foarte marunta. Daca se prepara cu varza acra, se spala mai intii pentru a-i lua din acreala, se aleg foile, iar restul se toaca de asemenea in fidea foarte marunta. Separat se toaca ceapa foarte marunt si jumatate din intreaga ei cantitate se prajeste in ulei bine incins. Cind ceapa capata culoarea galbena, se adauga orezul, care mai inainte a fost ales, spalat si scurs de apa. Se lasa sa se prajeasca putin. Se stinge cu bulion (jumatate din cantitatea prevazuta) si cu zeama de oase sau apa fierbinte, in cantitate de doua ori mai mare decat orezul. Se amesteca, se adauga piper si sare dupa gust si dupa ce a dat in fiert se da la cuptor, unde se lasa 20 min. Separat se rumeneste in ulei restul de ceapa, se stinge cu restul de bulion si cu apa, adaugandu-se boia si ardei gras. Se pune apoi si varza tocata si se lasa sa fiarba in clocote mici. Se scoate dupa 20 min. orezul din cuptor, se adauga stafidele, se amesteca si se formeaza sarmalele cu foile de varza alese mai inainte. Se aranjeaza pe fundul unei cratite un rand de varza tocata, apoi de jur imprejur un rand de sarmale, iar la mijloc si deasupra un rand de varza tocata. Se acopera cu un strat de rosii taiate felii. La nevoie se umple cu apa sau cu zeama de varza. Dupa ce au dat in fiert, se pune cratita cu sarmale in cuptor, unde se lasa sa fiarba pana cand este gata varza. Daca se foloseste varza dulce, in loc de apa se umple cu zeama de varza sau cu bors, sau se acreste cu bulion de rosii.