Ingrediente:
- foi de varza,
- carne de vaca si carne de porc,
- piine,
- lapte,
- sare,
- piper,
- ceapa,
- unt,
- patrunjel,
- marar,
- 2 oua.
Preparare:
Se oparesc foile de varza proaspata cu bors. Sarmalele se fac numai cu virful foilor. Tocatura se face din carne de vaca de la coada si carne de porc grasa. Se taie carnea in bucati mici si se trece o data prin masina. Se trece apoi a doua oara prin masina si se adauga: un miez de piine muiat in lapte, sare, piper, putina ceapa taiata foarte marunt si prajita in unt, putina verdeata tocata marunt (patrunjel si marar) si doua oua bine batute. Cu aceasta compozitie se invelesc sarmalele, care nu trebuie sa intreaca in dimensiune o nuca de marime mijlocie. Mestesugul executantului consta in potrivirea umpluturii. Ea nu trebuie sa fie nici prea strinsa in foaia de varza, nici prea in voie. Se pune pe fundul unui vas un strat de varza taiata fin si deasupra se aseaza sarmalele, presarind intre ele boabe de piper negru. Deasupra sarmalelor, alt strat de varza taiata fin. Pe straturile de varza se pot pune felii de rosii si chiar ardei verde. Sarmalele se fierb fie in bors, fie in vin. Se mai pot fierbe si in zeama de carne pana scade lichidul la mai putin de jumatate. Se scot de la foc si se duc la in pivnita sau alt loc racoros. A doua zi Se toarna peste sarmale o sticla de Cotnar vechi in care s-a diluat o buna cantitate de pasta de rosii si se pune vasul in cuptor, sa fiarba mocnit si sa se rumeneasca putin. Cu zece minute inainte de a se servi se adauga doua linguri de unt proaspat. La sarmalele preparate in acest fel, vinul rosu e de rigoare.