Ingrediente:
- 500 gr carne porc,
- 200 gr carne vaca,
- 150 gr de ceapa,
- 125 gr untura,
- 50 gr orez,
- 2,5 kg varza acra,
- 50 gr pasta rosii,
- 1 gr boia de ardei,
- 1 gr cimbru,
- piper boabe,
- 100gr costita afumata,
- 4-5 rosii,
- sare.
Mod de preparare:
Carnea se curata de pielita, se taie in bucati mici, se trece prin masina de tocat impreuna cu 100 gr ceapa (tocata marunt) si calita in untura. Se adauga orezul (fiert pe jumatate) sare si piper macinat. Se omogenizeaza bine compozitia, apoi in foi fine de varza se fac sarmalutele.
Sos (se pregateste separat): 50 gr ceapa calita in untura care se stinge cu pasta de rosii si zeama de varza sau apa. Se clocoteste 3-5 min, se adauga piperul boabe, cimbrul, boiaua de ardei, dupa care sosul se toarna peste sarmalele deja asezate in cratita. Se lasa la fiert timp de 3 ore. In timpul fierberii se pun rosiile cojite, taiate si feliate si felii de costita afumata.
Sarmalele se servesc cu feliute de costita deasupra si cu mamaliguta.