Ingrediente (pentru 4 portii):
- 1 varza murata,
- 1 ceasca de orez,
- 3 cepe,
- 1 pahar suc de rosii,
- 2 linguri pasta de rosii,
- 150ml ulei,
- 1 morcov,
- 150g prune uscate,
- cimbru,
- sare,
- piper.
Mod de preparare:
Se desface varza in foi, sa taie nervurile groase si se spala cu apa calda ca sa iasa excesul de acreala sau sare. Se aleg 20-25 de foi bune de umplut, iar restul verzei se toaca marunt. Prunele se spala in mai multe ape reci, apoi se pun in apa calda, cat sa le cuprinda, si se lasa astfel 10 minute ca sa se hidrateze. Intr-o tigaie, se caleste ceapa tocata fin in ulei incins, peste care se adauga morcovul ras si orezul ales si spalat. Se lasa pe foc, amestecand continuu, pana cand devin aurii. Se adauga prunele, fara samburi, tocate marunt. Se da deoparte cratita de pe foc, se adauga cimbru, sare si piper dupa gust, si pasta de rosii. Se amesteca bine si se umplu foile de varza cu aceasta compozitie, impachetand sarmalute. Se aseaza intr-o cratita, cu varza tocata intre straturi, se umple cu suc de rosii si o ceasca de apa, apoi se pune la foc mic sa fiarba. Cand varza este fiarta e semn ca sunt gata. Se pun la cuptor 10 minute si se servesc fierbinti. In loc de umplutura de prune, la umplutura pentru sarmale se pot adauga ciuperci, stafide, felii de mar uscat sau peste.