Ingrediente:
- 12 sardine,
- ulei de masline,
- patrunjel proaspat taiat marunt,
- felii de lamiie.
Sosul:
- doua treimi de ceasca de ulei de masline,
- coaja de la o lamiie mare rasa fin,
- patru cepe rosii, taiate marunt,
- un ardei iute rosu, de la care se scot semintele, taiat marunt,
- un catel mare de usturoi taiat marunt,
- sare si piper.
Mod de preparare:
Pentru a face sosul, se pun toate ingredientele intr-un borcan, se asezoneaza cu sare si piper, se insurubeaza bine capacul pentru a se inchide etans, apoi se agita bine, pina cind ingredientele se amesteca bine. Se toarna sosul realizat intr-un vas nemetalic rezistent la foc care sa fie destul de mare pentru a putea sa incapa sardinele pe un singur strat. Pentru a pregati sardinele, se taie capetele si se cresteaza burta fiecarui peste. Se scot intestinele, se clatesc bine pestii cu apa rece si se sterg cu servet de hirtie pentru a indeparta apa in exces. Se inveleste o tava de cuptor in folie de aluminiu, cu partea luciosa in sus. Se unge folia cu putin ulei de masline, pentru ca sardinele sa nu se lipeasca. Se aranjeaza pestele pe folie, intr-un singur strat, si se unge cu putin sos. Se baga in cuptorul incalzit in prealabil, timp de 3 minute. Se intoarce pestele pe cealalta parte, se unge din nou cu sos si se baga din nou la cuptor pentru inca 3 minute sau pina cind s-a fragezit. Se transfera pestele in vasul cu sos. Cu o lingura se pune sos peste peste si se lasa deoparte sa se racoreasca. Apoi se acopera cu o folie din plastic si se baga la frigider timp de cel putin doua ore, pentru a permite aromelor sa se combine. Se transfera sardinele pe un platou si se presara deasupra patrunjel proaspat. Se serveste cu felii de lamiie, care se storc peste peste.