Ingrediente:
- 2 vinete,
- o ceasca de iaurt degresat,
- doua teci de nucsoara,
- o jumatate de lingurita de sofran de India,
- un ardei iute rosu uscat,
- o jumatate de lingurita de seminte de coriandru,
- o jumatate de lingurita de piper negru boabe,
- o lingurita de boia iute,
- o cuisoara,
- 2 linguri de ulei de floarea-soarelui,
- o ceapa taiata marunt pe lungime,
- 2 catei de usturoi zdrobiti,
- o lingura de radacina proaspata de ghimbir data prin razatoare,
- 6 rosii bine coapte, de la care se indeparteaza coaja si semintele si se taie in patru,
- coriandru proaspat pentru ornat.
Mod de preparare:
Se coc vinetele la flacara si se pun apoi pe gratarul de aragaz incalzit in prealabil, intorcindu-le des de pe o parte pe alta, timp de cinci minute, pina cind incep sa se decojeasca, iar coaja s-a innegrit in intregime. Se decojesc sub jet de apa rece. Se taie coada, care se arunca. Se pun vinetele decojite intr-un castron mare si se preseaza usor cu o furculita, apoi se adauga iaurtul. Se piseaza nucsoara, sofranul, ardeiul iute rosu, semintele de coriandru, piperul negru si cuisoara intr-un mojar sau intr-o risnita de piper, apoi se adauga si boia iute. Se incinge uleiul intr-o tigaie la foc mediu si se adauga ceapa, usturoiul si ghimbirul pina cind se inmoaie. Apoi se adauga si condimentele pisate si se amesteca bine. Se adauga vinetele cu iaurt in tigaie si se amesteca bine. Se lasa timp de cinci minute la foc mic, amestecind mereu, pina cind condimentele incep sa isi combine aromele si o parte din lichid a scazut. Se serveste salata imediat, ornata cu coriandru proaspat.