Ingrediente:
- 3 vinete mijlocii,
- 150 g ulei,
- o lingura otet,
- sare.
Mod de preparare:
Patlagelele vinete se coc pe jaratic sau pe flacara, la gaz. Se tin pe foc iute pana incep sa se moaie si se inegreste coaja. Cat sunt inca fierbinti, se curata cu grija de coaja, se spala bine in apa rece, ca sa nu ramana nici cea mai mica faramitura de coaja inegrita, si se pun pe un fund de lemn. Se apasa cu mana ca sa se scurga apa din ele si se toaca cu un cutit de lemn. Se pun intr-un castron, se sareaza si se bat bine cu furculita sau cu o lingura de lemn, punand ulei indeajuns. Otet si ceapa taiata marunt se pun dupa gust. La inceputul verii cand vinetele sunt inca scumpe, se sporesc cu dovlecei fierti, in parti egale, in felul urmator: se aleg dovlecei tineri, fara seminte, se rad de coaja si se pun la fiert in apa sarata. Cand sunt gata, se pun intr-o panza sa se scurga bine de apa, cel putin o ora. Dupa ce s-au scurs, se toaca impreuna cu vinetele si se pregatesc ca mai sus.