Ingrediente (pentru 6 persoane):
- 1 kg dovlecei mici,
- 300 g ceapa mare,
- 300 g ceapa marunta (de arpagic),
- 4 catei de usturoi,
- 3 linguri ulei de masline,
- 70 g stafide,
- 70 g boabe de ienupar,
- 1 lingura boabe de coriandru,
- 1 lamaie,
- 100 ml vin alb sec,
- 2 linguri pasta de tomate (bulion),
- 1 varf de cutit piper,
- 1 legatura busuioc verde,
- 1 foaie de dafin,
- sare.
Mod de preparare:
Ceapa mare se curata si se toaca marunt, cea mica se curata si se lasa intreaga. Dovleceii curatati de coaja se taie rondele groase de 1 cm. — Intr-o cratita, se-ncinge uleiul si se caleste ceapa tocata, dar fara sa-si schimbe culoarea, apoi se adauga dovleceii, stafidele, usturoiul si foaia de dafin, se sareaza, se pipereaza si se dunstuiesc circa 10 minute la foc potrivit, amestecand din timp in timp. — Intr-un bol, se amesteca zeama de lamaie, vinul, otetul, bulionul, piperul si boabele de coriandru. Se toarna in cratita, se incorporeaza si cepele de arpagic si se lasa sa fiarba incet, cu capac, 20 de minute. Se lasa sa se raceasca, se presara cu busuioc verde taiat fasii cu foarfeca.