Ingrediente:
- 3 vinete (care sa aiba impreuna aproximativ 750 de grame),
- un sfert de ceasca de orez cu bob lung sau orez salbatic,
- 4 cepe verzi tocate marunt,
- 3 linguri de nuci sau alune de padure taiate marunt,
- 2 linguri de caper,
- un catel de usturoi zdrobit,
- doua linguri de brinza Parmesan rasa,
- un ou batut,
- o lingura de ulei de masline,
- o lingura de otet slab,
- 2 linguri de pasta de tomate,
- 2 treimi de ceasca de vin alb,
- 2 treimi de ceasca de apa,
- sare,
- piper,
- coriandru proaspat pentru ornat.
Mod de preparare:
Cu ajutorul unui cutit ascutit, se taie coada fiecarei vinete, apoi se taie felii pe lungime (prima si ultima se arunca), astfel incit sa avem 16 felii. Se baga feliile de vinete in apa clocotita si se lasa pe foc timp de cinci minute, se scurg de apa si se usuca pe un prosop din hirtie. Se fierbe orezul in apa cu putina sare timp de aproximativ 12 minute sau pina cind se fragezeste putin. Se scurge de apa si se pune intr-un castron. Se adauga ceapa verde, nucile, caperul, usturoiul, brinza si oul batut, asezonindu-se cu sare si piper dupa gust si amestecindu-se bine. Se pune cite un strat subtire de orez pe fiecare felie de vinata si apoi se ruleaza cu grija, fixind ruloul cu o scobitoare sa nu se desfaca. Se pun rulourile pe un singur strat intr-o tava inalta unsa cu putin ulei si se ung si rulourile cu ulei de masline. Se face un amestec cu otetul, pasta de tomate si apa si se toarna deasupra rulourilor de vinete. Se baga in cuptorul incalzit in prealabil la 180 de grade Celsius si se lasa timp de aproximativ 40 de minute sau pina cind devin fragede, iar lichidul a scazut. Se muta rulourile pe un platou. Se toarna vinul peste lichidul ramas in tava si se incalzeste, amestecind mereu, pina cind devine omogen. Se fierbe timp de doua-trei minute. Se mai pun sare si piper daca este nevoie, se strecoara si se toarna peste rulouri. Se lasa sa se raceasca si apoi se baga la frigider timp de o jumatate de ora. Se orneaza cu crengute de coriandru.