Ingrediente (pentru 8 portii):
- 1 ceapa mijlocie,
- 4 catei de usturoi,
- 250 ml. ulei,
- 500 g. de rosii,
- sare si piper,
- 1-2 ardei iuti,
- 5-6 linguri de otet din vin,
- 1 galbenus,
- 1 lingurita rasa de mustar,
- 1 lingurita de zahar,
- 1 lingurita de zeama de lamaie,
- 30 g. seminte de floarea soarelui,
- 1 legatura de busuioc,
- 1 1/2 legaturi de patrunjel,
- 100 ml. ulei de masline,
- 2 linguri de cascaval ras,
- margarina pentru tava,
- 20 oua,
- eventual ardei iuti,
- seminte de patrunjel pentru ornat,
- folie de aluminiu.
Mod de preparare:
Pentru sosul de ardei se curata ceapa si doi catei de usturoi si se taie marunt. Se incinge o lingura de ulei si se calesc ceapa si usturoiul. Se cojesc rosiile si se taie marunt, apoi se dau prin masina de tocat. Se adauga la ceapa cu usturoi si se lasa sa fiarba la foc mic cca. 15 minute. Se condimenteaza cu sare si piper. Se spala ardeii iuti, se indeparteaza semintele, se taie rondele si se adauga la sos. Se adauga doua linguri de otet si se lasa la rece. Pentru maioneza se amesteca cu mixerul galbenusul de ou, 1/2 lingurita de sare, mustarul, zaharul si zeama de lamaie. Restul de ulei se adauga treptat, amestecand, pana cand se ingroasa. Se pune maioneza la rece. Pentru sosul de pesto se rumenesc semintele de floarea soarelui intr-o tigaie. Se scot si se lasa sa se raceasca. Se spala busuiocul si o legatura de patrunjelsi se rup frunzulitele. Se toaca marunt, atat semintele cat si verdeata. Se amesteca cu uleiul de masline, cu restul de otet si cu cascavalul ras. Restul de usturoi se curata, se taie marunt si se adauga la sos. Se condimenteaza cu sare si cu piper si se pune la rece. Se unge o forma rotunda (continut de 1 1/2 l) cu margarina. Se sparg ouale pe rand si se strange continutul in forma. Se acopera forma cu folie din aluminiu si se fierbe in bain- marie, la cuptor, circa 45 de minute. Se scoate si se lasa sa se raceasca. Apoi se rastoarna din forma. Restul de patrunjel se spala si se toaca marunt. Rulada din ou se unge cu maoineza iar pe deasupra se presara frunzele de patrunjel. Se aranjeaza pe un platou si se serveste cu diferite sosuri, dupa gustul fiecaruia.