Ingrediente (pentru 6-8 persoane):
Pentru biscuit:
- 5 oua,
- 100g zahar pudra + 5g,
- 125g faina + 1 lingura,
- 40g cacao,
- ½ lingurita drojdie pudra,
- 25g unt + 25g,
- 1 varf de cutit sare.
Pentru sirop:
- 50g zahar pudra,
- 1 lingura coniac.
- Pentru crema:
- 200g zahar farin,
- 200g unt,
- 1 lingura de cafea concentrata,
- 50ml coniac.
Pentru decor:
- 50g migdale,
- 1 lingura zahar.
Mod de preparare:
Preparati crema: cu o ora inainte, scoateti untul din frigider si taiati-l bucatele. Incalziti usor cafeaua si coniacul, adaugati zaharul, apoi untul in cantitati mici, amestecand cu un mixer pentru a obtine o compozitie omogena.
Preparati biscuitul: incalziti bine cuptorul. Ungeti tava (de preferat o tava mai lunga 30x25cm) cu unt si intindeti o foaie de aluminiu sau o hartie speciala, de asemenea unsa cu unt si tapetata cu faina. Intr-un castron, amestecati galbenusurile cu zaharul. Separat amestecati faina, sare, cacao si drojdie. Jumatate din aceasta cantitate turnati-o in ploaie (cu ajutorul unei site) peste galbenusuri si amestecati bine. Bateti albusurile spuma consistenta, adaugand un praf de sare. Adaugati jumatate din albusuri in aluat, iar restul il amestecati cu cealalta jumatate de faina; cele doua compoziti se unesc. Adaugati 25g unt topit. Intindeti aluatul in tava, cu grosime de circa 1,5cm, lasati-o in cuptor circa 8 minute. Apoi udati si stoarceti bine un prosop de dimensiuni apropiate tavii, pudrati-l cu zahar si rasturnati tava pe el, scotand rapid hartia. Rulati biscuitul in prosopul umed. Lasati-l sa se raceasca incet.
Preparati siropul: incalziti 100ml apa cu zahar si adaugati coniacul. Derulati biscuitul, inmuiati-l cu siropul cald si treceti-l pe folie de aluminiu. Tapetati-l cu 2/3 din crema. Rulati biscuitul din nou, impachetati-l in folie si lasati-l in frigider. Cand crema s-a intarit, taiati extremitatile foarte fin si tapetati cu restul de crema. Puneti prajitura la frigider pana a doua zi. Decoratia se face cu putin timp inainte de a servi. Amestecati migdalele cu zaharul si cu putina apa si puneti-le pe foc, pentru a se carameliza, amestecand continuu. Cu ele tapetati prajitura.