Ingrediente:
- peste gras (somn, macrou mare, somon) 500g,
- 4 cartofi mijlocii,
- 1 morcov,
- cateva fire de patrunjel,
- 1/2 legatura marar,
- 3 catei usturoi,
- 2 linguri maioneza,
- 1 lingura mustar (iute sau Dijon),
- 1 lingura iaurt,
- 1 pahar pesmet alb,
- o lingurita boia de ardei dulce,
- un pahar ulei de masline,
- 1lingurita Delikat,
- piper boabe,
- sare.
Preparare:
Pestele eviscerat si decapitat se taie in rondele groase de un deget, ce se usuca pe un servet curat, apoi se sareaza si pipereaza dupa gust si se tavalesc prin pesmetul amestecat cu boia, (care se adauga pentru culoare). Se prajesc in tigaie in ulei incins timp de 2-3 minute pe fiecare parte. Cand este gata, se pun rondelele sa se scurga de surplusul de ulei intr-un servet de hartie.
Pentru garnitura: se fierb cartofii cu morcovul, cateva boabe de piper si lingurita de Delikat.
Pentru sos: se amesteca maioneza, mustarul si iaurtul cu usturoiul ras pe razatoarea fina, si cu mararul verde taiat marunt. Se mai poate adauga sare si piper macinat, dupa gust. Pestele scurs de ulei se aseaza pe o farfurie intinsa, alaturi de cartofii fierti ornati cu cate o feliuta de morcov taiata in diagonala. Se toarna sosul pese cartofii firbinti , presarand apoi cateva frunze de patrunjel verde tocate marunt, si se orneaza cu o frunzulita verde de marar. La acest fel de mancare deosebit se alatura un vin alb de calitate, aromat, servit frapat, in cazul de fata o Tamaioasa Romaneasca.