Ecografia medicală joacă un rol integral în oferirea îngrijirii pacienților, în parte datorită versatilității sale de a fi utilizată pe orice parte a corpului. Organe precum rinichii, ficatul, vezica biliară și inima sunt frecvent evaluate cu ajutorul ultrasunetelor intr-o clinica ecografie Cluj. Este posibil chiar să se scaneze creierul, plămânii, arterele și venele.
Cum funcționează?
Ecografia a început cu sonarul, care este folosit pentru a vedea în apă. Undele sonore sunt trimise și, atunci când întâlnesc un obiect, se reflectă înapoi către un receptor și creează o imagine. Imaginea în sonar este un punct.
Așa a început ecografia — citind puncte. Între timp, ecografia s-a transformat în cel mai mare instrument de diagnosticare al timpului nostru, capabil să vizualizeze interiorul corpului nostru în timp real.
Acest lucru înseamnă că, pe măsură ce inima bate sau un bebeluș se mișcă în pântec, imaginea ecografică se actualizează și oferă o reprezentare a ceea ce se întâmplă de fapt în interiorul corpului.
Aceasta permite medicilor să diagnosticeze pacienții în mod neinvaziv, fără a-i expune la radiații sau substanțe de contrast. Practic, ecografia poate vedea în interiorul corpului ceea ce un chirurg vede, dar fără bisturiu.
Cu ajutorul ecografiei medicale, structura și funcția organelor pot fi evaluate precis, la fel și fluxul sanguin către organ. Tehnologia Doppler, similară cu Dopplerul meteorologic, este utilizată pentru a urmări viteza și direcția fluxului sanguin.
Ecografia cardiacă
Ecografia cardiacă evaluează structura și funcționalitatea inimii și a vaselor mari. Aceasta include evaluarea mușchiului cardiac, a valvelor, a pericardului, a aortei ascendente, a aortei toracice, a venei cave inferioare, a venelor pulmonare și a arterei pulmonare.
Se efectuează măsurători pentru a calcula presiunile din interiorul inimii pe măsură ce aceasta se contractă și se relaxează, precum și cantitatea de sânge care este pompată din inimă.
Ecografia vasculară
Ecografia vasculară evaluează venele și arterele din membre (brațe și picioare) precum și vasele majore, cum ar fi artera carotidă din gât. Include, de asemenea, evaluarea întregului aport vascular către și dinspre organele și structurile din întregul corp. Aceste teste permit măsurători și evaluări extrem de detaliate ale fluxului sanguin.
Deși imagistica prezenței plăcilor de aterom și a cheagurilor de sânge reprezintă un avantaj major al acestui test, ecografia vasculară identifică și orice modele anormale de flux sanguin, hemodinamică și rezistență, care nu pot fi evaluate prin niciun alt instrument de diagnosticare.
Ecografia abdominală
Ecografia abdominală evaluează organele din abdomen. Aceasta include evaluarea mai multor organe și vase, cum ar fi aorta abdominală, ficatul, rinichii, pancreasul, vezica biliară, căile biliare și splina. Ecografia abdominală poate identifica orice anomalii structurale, cum ar fi anevrismele, precum și probleme precum chisturi și mase.
Fluxul sanguin prin aceste organe este evaluat cu ajutorul tehnologiei Doppler în același mod în care fluxul sanguin este evaluat într-o ecografie vasculară sau cardiacă.
Ecografia mamară
Ecografia mamară poate fi efectuată atât la femei, cât și la bărbați și poate fi utilizată pentru a ajuta la diagnosticarea oricărui nodul anormal. Fluxul sanguin, sau lipsa acestuia, este evaluat într-o masă pentru a ajuta la determinarea dacă aceasta este malignă sau benignă.
Ecografia transcraniană
Ecografia transcraniană, cunoscută și sub denumirea de ecografie craniană sau ecografie a capului, este un test care evaluează fluxul sanguin prin creier. Acest test poate oferi informații valoroase referitoare la structura și funcția creierului la copii, precum și la adulți care au suferit un accident vascular cerebral.
Ecografia pelvină
Ecografia pelvină identifică orice anomalii structurale, funcționale sau ale fluxului sanguin.
Ecografia pelvină transabdominală se utilizează extern, fiind plasată deasupra osului pelvian și folosind vezica urinară ca fereastră pentru a obține o imagine amplă a organelor pelvine și a structurilor adiacente.
Ecografia transvaginală este una dintre puținele situații în care sonda de ecografie este utilizată intern, nu pe suprafața corpului, deoarece sonda de ecografie este introdusă în vagin în timpul testului. Ecografia transvaginală permite evaluarea întregului sistem reproducător feminin. Acesta include uterul, colul uterin, endometrul, ovarele și trompele uterine.
De asemenea, permite evaluarea vezicii urinare, deși aceasta poate fi, de asemenea, scanată extern.
Ecografia scrotală
Ecografia scrotală permite evaluarea testiculelor. Aceasta include mărimea, fluxul sanguin și prezența oricăror mase sau noduli. În timpul acestei examinări, sunt evaluate și rinichii și vezica urinară.
Ecografia fetală
Ecografia fetală este utilizată pentru a monitoriza creșterea și dezvoltarea unui făt în uter. Ecografia fetală poate fi realizată intern prin ecografie transvaginală sau extern prin ecografie abdominală.
Ecografia fetală permite evaluarea dezvoltării tuturor organelor și structurilor în fătul în creștere, precum și a fluxului sanguin.
Ecografiile fetale au loc în diverse momente pe parcursul sarcinii și fiecare are un focus diferit în funcție de momentul în care este efectuată examinarea. De exemplu, ecografiile din primul trimestru identifică prezența și numărul de fetusi, în timp ce examenele din al doilea și al treilea trimestru evaluează caracteristici mai specifice care pot fi identificate pe măsură ce fătul crește.
Ecografia musculoscheletală
Ecografia musculoscheletală, cunoscută și sub denumirea de MSK, oferă imagini ale mușchilor, tendoanelor și ligamentelor din corp. De asemenea, este utilizată pentru evaluarea nervilor. Oasele sunt de asemenea studiate cu ajutorul ultrasunetelor.
Acest tip de imagistică este util în diagnosticarea entorselor musculare și a condițiilor precum artrita, dar avansează în fiecare zi pentru a putea evalua mai multe aspecte în cadrul acestui sistem.
Ecografia pulmonară
Ecografia pulmonară este un tip mai nou de ecografie medicală care este utilizată pentru a ajuta la detectarea problemelor respiratorii, cum ar fi pneumonia și fibroza pulmonară. De asemenea, poate fi folosită pentru a ajuta la gestionarea îngrijirilor pacienților care sunt pe ventilatoare mecanice în spital.
Utilizări suplimentare ale ultrasunetelor
Proceduri chirurgicale: În plus față de capacitatea de a vizualiza un cheag într-o venă sau o masă în pancreas, ultrasunetele sunt folosite pentru a ghida diverse proceduri chirurgicale. Aceasta include proceduri precum biopsia hepatică sau mamară, sau eliminarea lichidului anormal acumulat în jurul plămânilor, inimii sau abdomenului.
Terapia cu ultrasunete: Pe lângă utilizarea ca instrument de diagnosticare și chirurgical, ultrasunetele sunt folosite și ca un instrument de vindecare. Terapeuții pot folosi unde sonore de înaltă frecvență pentru a ajuta la eliminarea durerii prin reducerea inflamației în mușchi, tendoane și ligamente.
Punctul de îngrijire: Deși un examen ecografic formal și cuprinzător este de obicei efectuat de un sonograf calificat sau un tehnolog în ultrasunete, medicii au început să implementeze ultrasunetele în rutina lor zilnică, în special în mediul spitalicesc. Medicii pot folosi ultrasunetele în situații de urgență pentru a lua rapid decizii critice despre cum să îngrijească un pacient.
Beneficiile ultrasunetelor
Beneficiile ultrasunetelor sunt indiscutabile. Această metodă este cost-eficientă, non-invazivă și oferă o gamă largă de utilizări. Cel mai important, poate vizualiza corpul în timp real, în mișcare, o capacitate pe care nicio altă modalitate de imagistică nu o poate oferi.
În plus, utilizarea sonografiei protejează pacienții de expunerea la radiațiile inutile, care sunt comune în alte tipuri de imagistică medicală. Ultrasunetele sunt utilizate pentru a diagnostica patologiile și pentru a monitoriza progresia acestora.
Sunt folosite în proceduri chirurgicale, dar și pentru a promova vindecarea țesuturilor moi. Deși ultrasunetele medicale sunt utilizate încă din anii 1950, îmbunătățirea constantă a tehnologiei permite ultrasunetelor să continue să avanseze și să ofere mai multe soluții pacienților pe măsură ce cererea pentru îngrijiri medicale crește.