Făină integrală de năut
Conţinut: amidon, lipide, substanţe azotate, zaharuri, săruri minerale (siliciu, fosfor, potasiu, calciu, sodiu, magneziu, oxid de fier, asparagină, arsenic, vitamine).
Acţiuni: Diuretic, vermifug, stomahic, antiseptic urinar, energizant.
Indicaţii: Astenie, oligurie, lăuzie, convalescenţă, insuficienţă digestivă, paraziţi intestinali, anemie, demineralizare, afecţiuni renale, îngrijirea tenului.
REŢETE
CREMĂ DE NĂUT – O cană cu făină de năut se lasă la înmuiat în două căni cu apă rece. După două ore se pune la fiert pe foc potrivit, adăugând apă atât cât să aibă consistenţa unei smântâni. Se amestecă şi se ia de pe foc după 10 minute. Se lasă să se răcorească şi se adaugă câteva linguri cu ulei presat la rece şi condimente. Se serveşte ca garnitură la orez sau pe felii de pâine coaptă cu ceapă şi mărar sau pătrunjel.
CHIFTELE DE NĂUT – Se înmoaie făina de năut în de două ori mai multă apă rece timp de două ore, până când devine un aluat. Se adaugă un cartof dat prin răzătoarea mică şi bine scurs (sau orice altă legumă: varză, dovlecel, conopidă, morcov), o ceapă foarte fin tăiată, usturoi pisat, pătrunjel şi mărar, două-trei linguri de Digesta-cremogen de porumb, sare, ghimbir, cimbru. Se amestecă totul foarte bine şi se lasă la rece. După o oră se ia compoziţia şi se formează chiftele care se prăjesc în ulei de floarea soarelui presat la rece. Dacă se dă la cuptor, la foc potrivit, într-o tavă unsă cu ulei, rezultă o budincă foarte gustoasă şi hrănitoare.
LAPTE DE NĂUT
Ingrediente: 200 gr făină de năut se pun într-un litru de apă caldă, timp de două ore. Se pun într-un tifon şi se strecoară, frământându-se cu mâinile. Se mai adaugă o jumătate de litru de apă caldă pentru a antrena toată substanţa esenţială a năutului. Lichidul astfel obţinut se poate bea simplu, ca revitalizant şi tonic sau se poate folosi la sosuri, supe, creme etc.
GOMAJ COSMETIC – Se umezeşte o lingură de făină cu apă sau suc de lămâie şi se masează pielea. Curăţă în profunzime. Pusă în apă de baie, hrăneşte şi întinereşte pielea.
3 comments
Multumesc mult pentru retete si pentru descrieri. Pana acum nu am folosit naut, insa cu siguranta voi incerca retetele de mai sus.
Eu am facut chiftele din naut, foarte bune ies
Pare destul de simplu!:)
Comments are closed.