Făină integrală de mei
Conţinut: vitamine (B1, B2, B6, B8, E), aminoacizi, acizi graşi, carbohidraţi, minerale (sodiu, potasiu, magneziu, mangan, fier, cupru, zinc, fosfor, clor, fluor, iod, bor).
Acţiuni: diuretic, nutritiv, revitalizant, sudorific, tonic nervos, calmant pulmonar, stimulent al creşterii părului, unghiilor şi dinţilor.
Indicaţii: Amigdalită, afecţiuni renale, pulmonare, dentare, digestive, tuse, plăgi purulente, rujeolă, psihastenie, surmenaj fizic şi psihic, febră, colici abdominale, sarcină, lăuzie, convalescenţă, îngrijirea tenului şi pielii.
REŢETE
MĂMĂLIGĂ DIN MEI – Se prepară la fel ca mămăliga din porumb. O cană cu făină de mei se pune în cinci căni cu apă rece, la foc mic. Se acoperă şi se amestecă din când în când. E gata după 20 de minute.
LIPII DE MEI – O cană cu făină de mei se combină cu apă şi sare până devine un terci subţire. Se lasă două ore, după care se frământă bine timp de cinci minute. Se pune în tavă unsă cu ulei şi se dă la cuptor la foc potrivit timp de 30 de minute. Din acelaşi aluat se pot face turte cu diametrul de 3 cm care se coc pe o tablă încinsă sau se prăjesc în ulei.
GĂLUŞTE DIN MEI – 5 linguri de făină de mei se frământă cu apă caldă, sare, două linguri cu ulei, condimente, până devin o pastă omogenă. Se lasă 10 minute apoi cu mâna se formează găluşte care se toarnă în apă fierbinte. Când încep să clocotească, se adaugă un pahar cu apă rece. Când se reia fierberea, se dă focul foarte mic şi se lasă 5 minute după care se scurg şi se acoperă cu un sos dulce sau picant.
SUPĂ RUSEASCĂ – 2 linguri mari de mei, 2 cepe mijlocii, un nap, o linguriţă de ulei. Tăiaţi ceapă vertical în cinci bucăţi, apoi în fâşii înguste, oblic. Încingeţi uleiul, puneţi ceapă în el şi căliţi-o până se îngălbeneşte. Adăugaţi napul, căliţi totul timp de 2 minute, adăugaţi apă (1 litru). Când clocoteşte adăugaţi meiul şi puneţi sare după gust.
MĂMĂLIGUŢĂ DIN MEI – 1/2 cană de făină de mei, 1 lingură de miere, 1 cană de apă, 1/2 linguriţe sare, 1 cană lapte, fructe uscate (înmuiate în prealabil în apă). Apa şi laptele se încălzesc pe aburi. Se introduce meiul, care se fierbe pe aburi timp de 30 minute. Se serveşte caldă cu adaus de caise şi miere.