Făină integrală de hrişcă
Conţinut: Vitamine (B1, B2, B5, E), aminoacizi, acizi graşi, steroli, minerale (potasiu, magneziu, calciu, fier, nichel, molibden, fosfor, bor, seleniu).
Acţiuni: Alimentar, protector vascular, vitalizant, remineralizant, tonic general, nutritiv, laxativ, energizant.
Indicaţii: Demineralizare, rahitism, afecţiuni cardiace, fragilitate vasculară, dispepsie, enterită, gastrită, tuberculoza rinichilor, ulcer gastro-duodenal, mastoză chistică (la sâni), afecţiuni renale, osto-articulare (artritism), astenie, surmenaj fizic şi psihic, sarcină, lăuzie, alăptare, convalescenţă, creştere, cancer, înfrumuseţarea tenului şi a pielii.
REŢETE
MACERAT – 2 linguri de făină de hrişcă se lasă 6-8 ore în 300 ml apă de izvor sau minerală. Se consumă pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înaintea mesei. Combate oboseala şi stresul, este laxativ, regenerează, dă prospeţime şi strălucire tenului şi privirii.
CATAPLASME – Făina de hrişcă se amestecă cu apă caldă până devine un aluat. Se aplică 2-4 ore, seară sau noaptea, pe locurile dureroase în cazurile de mastoză chistică.
Mod de preparare: ca adaos în supe-cremă, ciorbe, mâncăruri, sosuri, budinci, aluaturi şi creme, dându-le o savoare deosebită şi mărindu-le valoarea nutritivă.
TURTE DE HRIŞCĂ – Se amestecă făina cu apă şi sare pană se formează un terci subţire. Se acoperă şi se lasă două ore apoi se frământă bine aluatul realizat, şi se formează turte care se coc pe o tablă încinsă sau la cuptor. Se pot face aceleaşi turte şi în combinaţie cu făină de grâu, mei, orz, ovăz sau orez.
KASHA – 100 g făină de hrişcă se pun într-un vas cu 150 ml apă fierbinte şi sărată. Se acoperă şi se lasă 10 minute. Se poate combina după gustul fiecăruia, cu iaurt, brânză, smântână, sos de roşii, condimente etc.
GĂLUŞTE DE HRIŞCĂ – Se prepară un aluat frământat bine din făină de hrişcă, apă şi sare. Se formează cu mâna găluşte ce se adaugă în apă fierbinte. Când apa dă în clocot, se adaugă puţină apă rece. La o nouă fierbere se ia de pe foc, se scurge apa, iar găluştele se stropesc cu apă rece. Se servesc cu sos sau garnitură de legume.
CREMĂ DE HRIŞCĂ – 400 g făină de hrişcă se pun la înmuiat în 600 ml apă, timp de două ore. Se adaugă coajă rasă de lămâie, stafide, miez de nucă (de migdale), miere (zahăr invertit), fructe de sezon bine coapte (struguri, mere, pere, caise, piersici, prune etc. Este deosebit de valoroasă ca mic dejun, dând vigoare pentru întreaga zi, sau ca masă de seară. Această compoziţie poate fi folosită şi ca blat de tort, ornându-se cu o cremă de fructe.
Cosmetic: Făina de hrişcă amestecată cu apă se foloseşte pentru curăţarea tenului, căruia îi dă strălucire. Pusă în apa de baie (1 kg făină la 201 apă) catifelează pielea, o tonifică şi elimină stresul de orice fel.
PÂINE CU HRIŞCĂ ŞI SCORŢIŞOARĂ
Ingrediente: 2 linguri de drojdie, 2 căni de apă fiartă, 1/2 cană lapte dulce, 1/2 cană zahăr invertit, 1/2 cană făină de hrişcă, 5 ½ căni făină integrală de grâu, 2 linguri rase de scorţişoară pulbere, 2 ½ linguriţe sare, 1 linguriţă cu ulei de floarea soarelui, 2 albuşuri bătute spumă
Mod de preparare: Ungeţi două tăvi de pâine cu ulei presat la rece. Puneţi drojdia în apă fierbinte. Lăsaţi aproximativ 10 minute până dospeşte. Într-un castron amestecaţi laptele, zahărul invertit, făină de hrişcă, făină de grâu, scorţişoară şi sarea. Amestecaţi mixtura de drojdie şi frământaţi cu mâna timp de 8-10 minute, până ce aluatul devine moale şi elastic. Eventual mai adăugaţi făină dacă este necesar, pentru a se păstra fermitatea aluatului. Puneţi aluatul într-un castron uns cu ulei, rotiţi aluatul până devine perfect uns cu ulei. Acoperiţi-l apoi cu o bucată de pânză şi lăsaţi-l să dospească într-un loc cald timp de 30 de minute, până îşi dublează volumul. Luaţi apoi aluatul şi trântiţi-l de câteva ori pe masă, se mai lasă la dospit încă 30 minute. Se împarte coca în două părţi, care vor fi puse în tăvile pregătite. Se ung cu ou pe deasupra şi se lăsă la crescut până când aluatul depăşeşte marginile tăvii (aproximativ 30 – 40 min.). Se presară deasupra un strat de faină albă. Înainte de a băga pâinile în cuptor, acesta trebuie încălzit. Se lasă la cuptor până când prind o crustă galben închis. Se scot apoi din cuptor şi se lasă la răcit.