Făină de soia
Soia este una din cele mai vechi plante de cultură, ale cărei origini o găsim pe continentul Asiei (în China şi Japonia), apoi mult mai târziu, cultura este răspândită în America şi Europa. În România, soia este cunoscută în Transilvania în secolul XVIII. Virtuţile acestei legume constau în proteinele de calitate, în bogăţia de minerale, vitamine, acizi graşi nesaturaţi (prezenţi mai ales în uleiul de soia), precum şi lecitină, celuloză şi hormoni vegetali, asigurând organismului necesarul de substanţe bioactive. În plus faţă de toate acestea este un antioxidant de excepţie.
Proteina din soia este mult superioară celei din cereale şi celei animale. Înlocuirea celorlalte proteine cu cea de soia, pe lângă alte beneficii, are avantajul menţinerii calciului în oase. Multitudinea variantelor de pregătire a boabelor de soia, face ca aceasta să poată fi consumată de oricine.
Conţinut: protide, lipide, glucide, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, sulf, vitaminele A, B1, B2, B12, C, D1, D2, D3, RH, K, lecitină.
Acţiuni: Energizantă, remineralizantă, echilibrantă celular, ajută la creşterea scheletului osos, a masei musculare şi sistemului nervos, îmbunătăţeşte digestia, circulaţia sanguină, memoria, fiind un aliment mult superior prin bogăţia de proteine faţă de carne, lapte şi ouă. Un kg de boabe de soia echivalează cu 4 kg de carne, 56 de ouă de găină, 8 litri de lapte de vacă.
Indicaţii: Anemie, demineralizare, rahitism, decalcifiere, convalescenţă, creştere, stress, alăptare, lăuzie, afecţiuni ale sistemului nervos, afecţiuni digestive, renale, cardio-vasculare, surmenaj fizic şi psihic, osteoporoză, deficit imunitar, îngrijirea pielii.
REŢETE
LAPTE DE SOIA – 300 g făină de soia se pun în intr-un I apă călduţă. Se păstrează 2-3h, apoi se stoarce prin tifon. Se mai adaugă un litru apă caldă şi se stoarce din nou. Lichidul astfel obţinut se consumă în 24h crud, simplu sau îndulcit, ori în creme, budinci, grâu, orez. Este de mare folos convalescenţilor, copiilor, sportivilor, bătrânilor şi lăuzelor.
PATE DE SOIA – O cană cu făină de soia se lasă la înmuiat într-un vas în care există o cantitate de 3 ori mai mare de apă rece. După 2 ore se pune la fiert pe foc potrivit, amestecând continuu, adăugând atâta apă cât să aibă consistenţa unui terci. Se ia de pe foc după 10 minute şi se lasă la rece. Se adaugă treptat câteva linguri cu ulei, se pun condimente, sare, pătrunjel sau mărar. Se serveşte pe felii de pâine coaptă, stropită cu lămâie şi garnisită cu ceapă.
CHIFTELE DE SOIA – Se înmoaie făina de soia în de 2 ori mai multă apă rece timp de 2h, până devine ca un aluat. Se adaugă un cartof dat prin răzătoarea mică şi bine scurs, o ceapă tăiată mărunt, usturoi dat prin răzătoarea mică, mărar, pătrunjel, două linguri cu Digest cremogen, sare, condimente. Se amestecă totul foarte bine şi se lasă la rece. După 1 h se ia compoziţia şi se formează chiftele ce se prăjesc în ulei de floarea soarelui presat la rece.
BUDINCĂ DE SOIA – Aceeaşi compoziţie ca la chiftele se pune într-o formă unsă cu ulei şi se coace la cuptor la foc potrivit, timp de 40-50 de minute.
GOMAJ COSMETIC – Se umezeşte o lingură de făină cu apă şi se masează obrazul. Curăţă în profunzime. Făina de soia (300 g la 201 apă) pusă în apa de baie hrăneşte, tonifică şi regenerează pielea, eliminând stresul.
UNT DE SOIA – Se amestecă 250 ml. de apă cu 2 linguri făină de soia într-un vas şi se fierbe până se obţine o pastă. Se scade pe foc şi se pune la răcit, apoi se adaugă uleiul foarte încet, amestecând continuu, ca pentru pregătirea unei maioneze.
SARMALE DIN SOIA – Pentru prepararea acestui fel avem nevoie de soia granule sau fulgi, frunze de varză sau de vită, morcov, ceapă, ulei, condimente (cimbru, sare, piper), 2 linguri de fină, bulion (suc de roşii sau roşii proaspete), orez şi dacă dorim şi puţin miez de nucă.
Mod de preparare: se căleşte ceapa şi morcovul ras în puţin ulei, se adaugă orezul şi soia (înmuiată în prealabil şi scursă), se adaugă condimentele, se formează sarmalele care se aranjează într-un vas. Peste ele se pune apă, bulionul (sucul de roşii sau roşiile) şi se fierb la foc mic aproximativ o oră. Se pot servi cu mămăligă şi smântână.
ŞNIŢELE DIN SOIA – Uşor de preparat, gustoase şi sănătoase, şniţelele din soia şi-au făcut o bună reputaţie printre vegetarieni şi nu numai. Asemănarea vădită cu şniţelele din carne fac ca acestea să fie consumate cu plăcere atât de copii cât şi de adulţi.
Mod de preparare: Înainte de a fi prăjite, se pun în apă fierbinte cu condimentele dorite, se lasă aproximativ 20 – 30 minute, se scurg bine prin presare, se trec prin făină, ou şi pesmet. Se prăjesc şi se servesc cu garnitură de legume, orez, piureuri şi salată.
MAIONEZĂ DE SOIA BOABE
Ingrediente: 300 g boabe soia, 1 ceapă, 250 ml. ulei presat la rece, 2 linguri zeamă de lămâie, 1 linguriţă de tarhon, sare, piper.
Mod de preparare: se aleg, se spală şi se dau în 4-5 clocote boabele de soia. Se varsă apa şi se pun din nou la fiert în apa proaspătă cu legătura de tarhon. Se fierb până devin sfărâmicioase, după care se scoate tarhonul. Se strecoară soia şi se pasează până devin pastă. Se adaugă ceapa tăiată fin, zeama de lămâie, sarea, piperul şi se toarnă uleiul puţin câte puţin până ce pasta devine spumoasă. Se serveşte ca aperitiv pe felii de pâine din făină integrală.
FURSECURI CU FĂINĂ DE SOIA ŞI CURMALE
Ingrediente: 150g curmale, 1 ½ linguriţe faină de soia, făină integrală de hrişcă, coajă rasă de la o jumătate de lămâie, 2 linguri de rom, 1 linguriţă tinctură muguri de plop negru, un vârf de cuţit de pulbere de scorţişoară, 100 g unt, miere după gust, 1 lingură făină de orez.
Mod de preparare: Curmalele fără sâmburi se mărunţesc fin, se combină cu făină de soia, coajă de lămâie, romul, tincturile, untul bine frecat spumă şi celelalte ingrediente, frământându-se bine, până se obţine un aluat tare. Pe o folie de plastic se presară o mână de făină de hrişcă, apoi se întinde o foaie din aluat groasă cam de 5 mm., iar după ce se zvântă, se taie în diferite forme de fursecuri. Se pudrează cu făină de orez sau cu făină de hrişcă şi se pot consuma. La fel se pot prepara fursecuri cu smochine, stafide sau prune uscate.
2 comments
Imi place foarte mult sa includ soia in alimentatia zilnica. De obicei optez pentru laptele din soia si la snitele, care sunt extrem de gustoase si sanatoase. Soia folosesc si pentru purificarea si hidratarea pielii, insa nu stiam ca pot fi facute si sarmale din ele. Multumesc pentru retete!
Cat ulei se pune pentru untul de soia? Ati uitat sa specificati ! Va multumesc !
Comments are closed.