Odata cu apropierea Pastelui, v-am pregatit cateva retete traditionale, in diverse variante:
Cozonac
- Cozonac “Trandafir”
- Cozonac simplu
- Cozonac simplu cu nuca si cu mac
- Cozonac-moldovenesc
Drob
- Drob de miel I
- Drob de miel II
- Drob de miel III
Friptura
- Pulpa de miel cu morcovi si praz
Dulciuri
- Tort cu miere si nuci
Pentru mai multe retete, folositi functia de cautare a site-ului.
Baba
De Paste, in Bucovina, dar si in Cehia, Slovacia sau polonia, se prepara un cozonac special, rotund, cu orificiu la mijloc, numit baba. Conform traditiei, in mijlocul babei se pun crengute de mirt si oua vopsite si se sfintest in noaptea de Inviere. Aluatul de cozonac este cel clasic, simplu, dar poate fi si cu stafide, rahat sau umplut cu crema de nuci.
Cozonacul cu forma perfecta
Dupa ce se framanta bine, aluatul de cozonac se modeleaza in forma ovala. Se face o adancitura in aluat cu ajutorul facaletului si se ridica una din parti peste cealalta, apoi se asaza in tava. Ca sa nu se desfaca, este recomandat sa se infasoare aluatul intr-o folie de aluminiu. Sau se poate opta pentru tava cu forma dreptunghiulara special destinata pentru cozonaci.