REALITATE AUGMENTATA VS. REALITATE VIRTUALA
Spre deosebire de realitatea augmentata, realitatea virtuala este o lume exclusiv virtuala in care utilizatorul isi scufunda toate simturile. Nu mai percepi mediul real, ci doar vezi, auzi si simti cosmosul artificial. Acum exista fotografii si videoclipuri la 360 °, precum si propriile lumi virtuale in care va puteti deplasa liber inclusiv pe telefoane mobile iPhone.
Realitatea augumentata:
- RA este un amestec de lume reala si virtuala.
- Cu RA, utilizatorul percepe mediul real si interactioneaza cu lumea reala si cu extensiile digitale.
- Hardware RA: smartphone, tableta sau ochelari inteligenti.
Realitate virtuala:
- VR este o lume pur virtuala.
- Cu VR, utilizatorul este complet scufundat in mediul virtual si interactioneaza cu acesta.
- Hardware VR: smartphone cu atasament de ochelari, ochelari VR, manusi VR si controler VR.
- AR si VR sunt utilizate pentru divertisment, invatare si munca.
Domenii de aplicare
Una dintre clasicele realitatii virtuale sunt imaginile panoramice, care sunt create cu Google Street View, printre altele. De asemenea, videoclipurile muzicale, tururile ghidate sau filmele scurte au fost folosite in realitate virtuala si ajung acasa din locuri mai greu de vizitat. Puteti vizualiza aceste produse 360 ° cu smartphone-ul atunci cand folositi telefonul mobil cu ochelari VR. Aceste accesorii pentru ochelari sunt deja disponibile ca material publicitar din hartie sau ca solutie tehnica de ultima generatie. O alta zona vasta a realitatii virtuale sunt jocurile.
Aici te scufunzi complet intr-o alta lume si poti chiar interactiona cu mediul virtual. Pentru a experimenta acest cosmos tridimensional, ai nevoie de ochelari VR, manusi VR si un controler VR. Aplicatiile si jocurile VR devin din ce in ce mai populare, iar hardware-ul precum Oculus Rift sau Samsung Gear VR gasesc o piata mare.
In sectorul afacerilor, realitatea virtuala este utilizata in scopuri de invatare si formare, similar cu realitatea augmentata . Cu simularile VR, pasii de lucru pot fi instruiti, dar produsele pot fi testate si prezentate. Tehnologia VR poate fi chiar benefica in psihoterapie. Pacientii o pot folosi pentru a-si depasi temerile, de exemplu.
Realitatea augmentata a ajuns de mult in sectorul comunicatiilor mobile, deci nu este de mirare ca aproape toate smartphone-urile noi de ultima generatie sunt echipate cu tehnologie AR.
Cu ajutorul realitatii augmentate si al iPhone-ului X , te poti transforma intr-un panda, un unicorn sau un extraterestru, de exemplu. Animoji este numele programului care va inregistreaza expresiile faciale in timp real, le analizeaza si le traduce intr-unul dintre cele 16 personaje. Apoi, puteti trimite dragutele animale sub forma de GIF-uri sau videoclipuri cu propriile expresii faciale si voce. Recunoasterea fetei de la Apple identifica fara echivoc proprietarul iPhone-ului chiar cu o coafura si ochelari noi si cu noua actualizare software iOS fiecare zona devine un loc de joaca pentru jocuri si aplicatii AR.
In plus fata de aceste mici trucuri, noile smartphone-uri pot face mult mai mult. Asistentul vocal Samsung Bixby recunoaste locurile, obiectele sau textele selectate prin intermediul camerei si va ofera informatii suplimentare despre continutul de calorii al mancarii, oportunitatile de cumparaturi din zona sau atractiile populare. Chiar si traducerea simultana a semnelor si textelor este foarte usoara cu Bixby.