Ingrediente:
- 250 grame de pastirnac taiat bucati,
- 2 morcovi mici taiati bucati,
- o jumatate de ceasca de firimituri de piine proaspata,
- un sfert de lingurita de nucsoara proaspat macinata,
- un sfert de lingura de patrunjel proaspat tocat,
- un pui de 1,50 kilograme,
- cateva fire de patrunjel proaspat,
- o jumatate de ceapa,
- 2 linguri de unt lasat sa se inmoaie,
- 4 linguri de ulei de masline,
- 500 de grame de cartofi noi, de la care se indeparteaza coaja,
- 500 de grame de morcovi mici, spalati bine si frecati cu un servet aspru,
- sare,
- piper.
Mod de preparare:
Pentru a face umplutura pentru pui, se pun pastirnacul si morcovii taiati intr-o cratita, se acopera pe jumatate cu apa si se aduc la fiert. Se da focul mic, se acopera si se lasa sa fiarba pina cind se inmoaie. Se scurge bine apa si se proceseaza cu ajutorul robotului de bucatarie sau al mixerului pina cind se obtine un piure moale. Se transfera piureul intr-un castron si se lasa deoparte sa se racoreasca. Se amesteca bine firimiturile de piine, nucsoara si patrunjelul impreuna cu piureul si se asezoneaza dupa gust cu sare si piper. Se pune umplutura in interiorul puiului si se pune putina si intre pielita si piept. Se inchide fanta cu ajutorul unor scobitori sau al unor frigarui. Se pun patrunjelul proaspat si ceapa in interiorul puiului si apoi acesta se pune intr-o tava mare si inalta. Se unge puiul cu unt si se asezoneaza cu sare si piper, apoi se acopera cu o folie din aluminiu si se baga in cuptorul incalzit in prealabil la 190 de grade Celsius timp de 30 de minute. Intre timp, se incinge uleiul intr-o tigaie si se rumenesc putin cartofii. Se transfera cartofii in tava in care se afla puiul si se adauga morcovii mici. Se unge puiul din nou cu unt si se mai lasa la cuptor inca o ora, ungind din nou puiul si legumele din 20 in 20 de minute. In ultimele 20 de minute de coacere se indeparteaza folia din aluminiu pentru a lasa pielita puiului sa devina putin crocanta. Se orneaza cu legumele coapte si cu patrunjel tocat si se serveste imediat.