Ardeii grasi dulci sint ingrediente tipice mincarurilor din regiunea basca a Frantei. In aceasta reteta, sunca Bayonne, din Pirinei, adauga o aroma speciala.
Ingrediente:
- un pui de aproximativ 1,5 kilograme, taiat in opt bucati,
- faina alba pentru pudrare,
- 2-3 linguri de ulei de masline,
- o ceapa rosie taiata in felii groase,
- 2 ardei grasi rosii sau galbeni, de la care se scot semintele, taiati in fisii groase pe latime,
- 2 catei de usturoi,
- 150 de grame de cirnaciori picanti de la care se scoate pielita, taiati in bucati de un centimetru,
- o lingura de pasta de tomate,
- o ceasca de orez cu bob lung,
- 2 linguri de zeama de carne de pui,
- o lingurita de ardei iuti uscati pisati sau de praf de chili,
- o jumatate de lingurita de cimbru uscat,
- 3 sferturi de ceasca de sunca Bayonne sau alt tip de sunca uscata pe cale naturala,
- 12 masline negre stoarse,
- 2 linguri de patrunjel proaspat tocat,
- sare,
- piper.
Mod de preparare:
Se tamponeaza bucatile de pui cu prosoape de hirtie pentru a indeparta apa in exces. Se pun doua linguri de faina intr-o punga din plastic, se asezoneaza cu sare si piper, si se pun in punga bucatile de carne. Se inchide bine punga si se agita bine pentru ca puiul sa fie bine tapetat cu faina. Se incing doua linguri de ulei intr-o cratita mare, la foc mediu. Se adauga bucatile de carne de pui si se lasa pe foc, intorcindu-le frecvent, timp de aproximativ 15 minute, pina cind au capatat pe toate partile culoarea maronie. Apoi se transfera carnea pe o farfurie. Se incinge uleiul ramas in cratita si se adauga ceapa si ardeiul gras rosu sau galben. Se da focul mai mic si se lasa cratita pe foc pina cind devin auriu-maronii si se fragezesc. Se adauga usturoiul, bucatile de cirnacior si pasta de tomate si se lasa pe foc, amestecind mereu, timp de circa trei minute. Se adauga apoi orezul si se lasa sa se faca, amestecind mereu, inca doua minute, pina cind orezul devine translucid. Se adauga zeama de carne, ardeii iuti pisati, cimbrul si se asezoneaza cu sare si piper dupa gust. Se amesteca bine. Apoi se aduce totul la fiert. Se pune la loc carnea de pui in cratita, apasind-o usor pentru a-si face cuib in orez. Se acopera si se lasa la foc mic timp de aproximativ 45 de minute, pina cind carnea s-a facut in profunzime, iar orezul este fraged. Cu grija se amesteca sunca, maslinele negre si jumatate din patrunjelul tocat cu ceea ce este in cratita. Se acopera din nou si se mai lasa pe foc inca cinci minute. Se presara patrunjelul ramas pe deasupra si se serveste imediat.