Ingrediente (pentru 4 persoane):
- un catel de usturoi taiat pe jumatate,
- o lingurita de rozmarin uscat,
- o lingurita de sofran de India,
- un pui de 1,4 kilograme,
- 2 linguri de suc de lamaie,
- 2 catei de usturoi zdrobiti,
- o lingura de ulei de masline,
- o jumatate de lingurita de paprika,
- 250 mililitri de supa de pui,
- o ceasca (175 de grame) de cuscus,
- o lingura de sofran proaspat tocat,
- 60 de grame de unt.
Sosul de lamiie:
- 30 de grame de unt,
- 2 linguri de faina integrala,
- o ceasca si jumatate (375 de mililitri) de supa de pui,
- 2 linguri de suc de lamiie,
- o treime de ceasca (80 mililitri) de smintina,
- un galbenus de ou.
Mod de preparare:
Se pun rozmarinul si sofranul uscat in interiorul puiului si se freaca bine interiorul cu ele. Apoi se pune inauntru si catelul de usturoi taiat pe jumatate. Se leaga picioarele puiului unul de altul si se pliaza aripile sub pui. Se asaza puiul intr-o tava inalta sau intr-un vas incapator rezistent la foc. Se face un amestec din doua linguri de suc de lamiie, doi catei de usturoi zdrobiti, o lingura de ulei de masline si o jumatate de lingurita de paprika. Se unge puiul cu ajutorul unei pensule cu amestecul realizat mai sus. Se baga puiul in cuptorul incins in prealabil timp de 10 minute, neacoperit. Se reduce focul si se mai lasa la cuptor, tot neacoperit, inca o ora sau pina cind carnea este frageda, ungind din cind in cind puiul cu sosul picant ramas. Se poate acoperi puiul cu o folie de aluminiu unsa in prealabil cu ulei daca vi se pare ca se poate arde prea tare carnea. Intr-o cratita se pun 250 de mililitri de supa de pui si se aduce la fiert. Dupa ce da in clocot, se adauga cuscusul si se lasa pe foc timp de aproximativ 5 minute sau pana cind lichidul este absorbit. Se adauga sofranul proaspat tocat si untul. Puiul se serveste cu cuscus si sos de lamiie. Pentru a face sosul, se incinge untul intr-o cratita, apoi se adauga faina. Se lasa la foc mic, amestecind continuu, pina cind amestecul devine uscat si capata aspectul unor graunte. Treptat se adauga 375 de mililitri de supa de pui, amestecind mereu, pina cind sosul fierbe si s-a ingrosat. Se mai lasa apoi pe foc inca trei minute, fara a se acoperi cratita. Se adauga sucul de lamiie si smintina, amestecindu-se mereu, si se lasa pe foc pina cind da in clocot. Se pune galbenusul de ou intr-un castron si se amesteca usor cu sosul fierbinte.