Ingrediente:
- un pui de cca 1 kg,
- 1/2 kg zarzavat de supa (morcovi, patrunjel, telina, ceapa),
- 1-2 linguri cu virf de hrean ras fin,
- 400-500 ml smintina groasa,
- proaspata,
- o lingurita mustar,
- 1/2 lingurita sare fina,
- patrunjel taiat marunt.
Mod de preparare:
Zarzavatul curatat, taiat in sferturi, se pune la fiert intr-un vas, in 2 l apa clocotita. Puiul bine curatat se adauga intreg la supa clocotita, ca sa se coaguleze repede carnea la suprafata, formindu-se un strat intarit care nu va permite sucului carnii sa se scurga in supa (carnea nu va ramine seaca). Se pune si o lingurita rasa cu sare, chiar de la inceput, ca sa se adune spuma si se lasa sa fiarba la foc mic, circa o ora. Se incearca daca puiul este fiert, infigind furculita in piept; daca aceasta intra cu usurinta, vasul se ia de pe foc. Puiul se lasa sa se raceasca in supa. Dupa aceea, toata carnea se desprinde de pe oase si se taie in cubulete (supa care a ramas se va folosi ca orice supa de carne). Smintina se amesteca cu hreanul; se da un gust mai picant cu mustar si se adauga sare fina, zeama de lamiie si o lingurita cu zahar, sau dupa gust. Se amesteca toate ingredientele si apoi cu carne. Salata se asaza pe un platou cu margine mai inalta, se niveleaza, se presara cu patrunjel taiat marunt si se tine la rece 1-2 ore. Se serveste ca fel intii.