Au existat multe discutii pana acum despre avantajele si dezavantajele proiectoarelor LED in comparatie cu proiectoarele UHP, adica proiectoarele conventionale, digitale. Acest articol va incerca sa faca lumina asupra tipurilor de LED si a surselor de lumina folosite, evidentiind avantajele si dezavantajele fiecarei tehnologii in parte.
Cauti un proiector LED de calitate de la cei mai buni producatori? Intra pe Lanterne.ro!
Lampa standard de proiector digital (UHP).
Majoritatea proiectoarelor digitale standard din ziua de astazi au o lampa UHP, adica Ultra High Performance. Totusi, industria producatoare se refera de cele mai multe ori la aceasta lampa ca la o lampa de tip “Ultra High Pressure”, de “presiunea” ridicata a luminii care chiar are tendinta sa explodeze!
Fara sa devenim foarte tehnici, acest tip de lampa opereaza la aceleasi temperaturi cu sistemul de evacuare al masinii tale, adica aproximativ undeva in jurul valorii de 950 de grade Celsius. Avantajele acestui tip de lampa totusi, este luminozitatea foarte ridicata (Brightness).
O lampa UHP este capabila de o luminozitate extrema, o singura lampa de 150W fiind in stare sa livreze peste 9000 lumeni, o luminozitate de 10 ori mai puternica decat cea a unui far de automobil.
Aceasta capacitate masiva de luminozitate permite proiectoarelor ce folosesc acest tip de lampa, sa aiba capacitati de 2000, 3000 si uneori chiar 4000 de lumeni sau mai mult, pentru un display proiectat luminos si foarte clar.
Totusi, dezavantajele lampilor UHP sunt destul de multe. In primul rand, o lampa de acest tip are o durata de viata destul de scurta, de pana la 1000 de ore. Majoritatea producatorilor afirma ca lampile lor au durate de viata de pana la 2000 sau 3000 de ore, dar aceste ore sunt de obicei ore de operare in laborator. In conditiile din realitate, lampa nu va rezista mai mult de 1000 de ore – timp de operare efectiv.
De asemenea, lampile UHP presupun costuri ridicate de inlocuire, de minim 200-300 de dolari pentru ansamblul lampii si au probleme cu redarea unui spectru de culoare stabil, pe masura ce isi reduc durata de viata.
Spre deosebire de led-uri, unde output-ul de culoare este unul foarte stabil si de o calitate excelenta, output-ul de culoare al unei lampi UHP tinde sa se schimbe radical in timp, ducand la afisarea unor culori sterse, iesite din gamut-ul acceptat.
Tehnologia lampilor UHP s-a dezvoltat destul de mult, dar o data cu evolutia in paralel a tehnologiei LED, putem spune ca aceasta din urma este alegerea viabila.
Cu durate de viata mult peste cele ale lampilor UHP, proiectoarele cu led reprezinta o solutie foarte buna, mai ales din punct de vedere al gamut-ului de culoare pe care acestea sunt capabile sa-l afiseze, gamut ce nu se degradeaza in timp ca in cazul lampilor UHP.
Pentru cele mai clare imagini (chiar daca nu atat de stralucitoare) si pentru cele mai realiste culori, va sfatuim sa achizitionati un proiector cu LED. Acesta este si mai ieftin in cele mai multe cazuri, iar avantajele sunt evidente chiar si pentru necunoscatori.